Пандемията е накарала множество по-големи деца да избухват като 2-годишни

Много по-големи деца са имали гневни избухвания и поведение, типични за „трудните 2 години” по време на пандемията от Ковид-19, показва проучване, за което съобщава Гардиън.

Емоционалните трудности обикновено достигат връх при двегодишните деца и постепенно стихват в предучилищната възраст, но учени от Бристолския университет установяват, че по време на кризата от Ковид поведението на осемгодишни деца е било като на 2-годишни. Според изследователите емоционалният стрес, който децата са изживели по време на карантините, може да доведе до сериозни психологически проблеми в по-късните години.

Макар и да е било отчетено увеличаване на емоционалните проблеми при тийнейджъри и младежи от началото на пандемията, относително по-малко внимание е било обърнато на емоционалния отзвук при децата в предучилищна възраст и в първите класове на основното образование.

Семейство Мелвил: Каролайн, Томи и техните деца (отляво) Арло, Пипа и Елси

Учени от високоуважаваното проучване „Децата на 90-те”, което бележи своята 30годишнина тази година, са изследвали емоционалното развитие на повече от 700 деца по време на пандемията. Изследователите сравняват данните преди кризата от Ковид-19 с натрупаните след започването й, събрани с въпросник миналото лято.

Ребека Пиърсън, старши лектор по психиатрична епидемиология към Бристолския университет казва: „Емоционалните проблеми обикновено стигат връхната си точка около втората година на детето и после спадат, но по време на пандемията по-големи деца показаха много по-високи нива на емоционални проблеми от очакваните за тяхната възраст.

„Изследванията ни показаха, че деца от първи до четвърти клас са били в емоционален стрес, типичен за двегодишните деца. Това може да се отрази на забавяне на емоционалното развитие, на което, ако не бъде обърнато внимание, може да трае много по-дълго от пандемията и да има дългосрочни последствия за това поколение деца.”

Хелън Булд, консултант и старши лектор по детска и юношеска психиатрия към Бристолския университет заключва: „Изследването ни показва отрицателния ефект, който Ковид-19 и карантините имат върху психологическото здраве на по-малките деца.”

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.