Пандемията и локдаунът носят тревожен подем в съвременното робство

 

Сексуалната експлоатация се е увеличила с една четвърт, а престъпната експлоатация с 42% през 2020 г., показва анализ на данните на телефонната линия, съобщава Гардиън.

Докладите за сексуална и престъпна експлоатация са нараснали тревожно по време на пандемията, според нови данни, измерващи мащаба на съвременното робство и трафик във Великобритания.

Случаите на сексуална експлоатация, която включва хора, държани в плен в публичните домове и принудени да се занимават с проституция, са нараснали с една четвърт през 2020 г. в сравнение с предходната година.

Близо една четвърт от случаите са свързани с деца.

Предстоящата експлоатация, която включва кражба от магазини и просия, се увеличава с 42%, като една пета от потенциалните жертви с непълнолетни. Десетките случаи се отнасят до прилагане на наркотици, включително банди от окръжни линии, когато младежите се използват за транспортиране на наркотици и пари. Анализът на годишната оценка на съвременната телефонна линия за робство показва как все повече деца изпадат в робството от всяка страна. Статистиката, която включва данни за всеки полицейски район на Обединеното кралство, се използва, за да хвърли светлина върху динамиката и степента на съвременното робство.

Миналия вторник повече от дузина румънски жени бяха спасени от полицията по време на поредица от нападения в Западен Лондон на предполагаем кръг за трафик на секс. По-малко от 24 часа по-късно 11 предполагаеми членове на мрежа за търговия с наркотици бяха арестувани за трафик на хора и съвременни престъпления за робство в южната част на столицата. По-ранна операция накара старши полицейски детектив да предупреди, че обществеността може да се сблъсква с жертви на съвременното робство всеки ден, но без да осъзнава това. Докладите до телефонната линия, която се управлява от благотворителната организация за борба с робството Unseen, показват, че румънците представляват най-голямата група жертви, следвана от хора от Китай, Албания и Англия.

По време на пандемията бяха получени 95% увеличение на докладите, свързани със съвременното робство във фермите за канабис, допълнително доказателство, че британският пазар на лекарства остава плаващ. Общо горещата линия имаше почти 8000 контакта от жертви и професионалисти, работещи в служби като NHS миналата година. В резултат бяха идентифицирани потенциални 3 481 жертви на съвременното робство, 10% от които деца, спрямо 7% през 2019 г. Джъстин Къръл, изпълнителен директор на Unseen и съавтор на оценката, заяви: „Една година след първото блокиране броят на докладите, свързани със сексуална и престъпна експлоатация, и тези, свързани с деца, е особено тревожен.“Тя каза, че локдаунът прави видима експлоатацията, като хората, принудени да работят в автомивки и нокти, но по-малко очевидни данни показват, че съвременното робство все още процъфтява.

Въпреки трудностите с достигането до жертвите, случаите на сексуална експлоатация нараснаха от 219 на 273, а случаите на престъпна експлоатация се увеличиха от 179 на 254.  Все още има обща липса на информираност за съвременното робство, което може да обхване 100 000 души само във Великобритания. Отделно официалните данни разкриват, че миналата година в страната са идентифицирани повече от 10 000 заподозрени жертви на трафик, робство и принудителен труд.

Последната статистика на Министерството на вътрешните работи показва огромен ръст на хората, които влизат в националния механизъм, който подкрепя жертвите на съвременното робство. Най-често срещаните националности са хора от Великобритания, Албания и Виетнам.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.