Папа Франциск: Гладът е нарушение на човешките права

Той направи обръщение към участниците в подготвителната среща на високо ниво за хранителните системи, която бе открита в понеделник в седалището на Организацията на обединените нации по храните и земеделието (ФАО).

“Ние произвеждаме достатъчно храна, за да нахраним всички, а на мнозина им липсва парче хляб. И това е истински срам, престъпление за нарушаване на основните човешки права. Отговорност на всеки е да премахне тази несправедливост чрез конкретни действия, прилагайки подходящи политики на международно и национално ниво“, се казва в обръщението на папата.

Главата на католическата църква подчерта, че „за осигуряване на основополагащи права на човека трябва да бъде постигната целта за „нулев глад“.

„Не е необходимо просто да се произвеждат достатъчно продоволствия. Необходимо е ново мислене и подход при програмирането и организацията на продоволствените системи“, се казва още в посланието.

За неприемливостта на глада и увеличаването броя на гладуващите говори във встъпителната си реч и премиерът на Италия Марио Драги. Той отбеляза, че хуманитарните въпроси са поставени в центъра на председателството на Италия на Г-20.

В доклад, публикуван в навечерието на срещата в Рим, италианската асоциация на селскостопанските производители „Coldiretti“ отбелязва, че световните цени на продоволствените продукти са се увеличили с 33,9% в сравнение с миналата година заради последиците от пандемията. Според експертите пандемията води до намалена покупателна способност и увеличаване на „продоволствената бедност“.

Италия, която е председател на Г-20 и съорганизатор на мероприятието, предложи проект по създаването на „Продоволствена коалиция“. Тази инициатива вече получи подкрепата на редица държави и се очаква да добие окончателен облик на срещата на върха по въпросите на продоволствените системи, планиран да се проведе през септември в Ню Йорк. Залегналата в нея стратегическа задача е трансформиране на продоволствените системи.

Всички държави имат свой подход и методи за такава трансформация в различни региони. В бедните държави става въпрос предимно за оказването на помощ – технологична, финансова или експертна. Общите задачи са свързани със здравословното хранене, уточнява дипломат от Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.