Папа Франциск: избиването на арменци от Турция през 1915 г. е първият от геноцидите на XX-ти век

Споделете статията:

На литургия по случай Възкресение Христово в Рим папа Франциск използва думата “геноцид” за избиването на арменци преди 100 г. в Османската империя. Анкара реагира моментално.

Литургията бе отслужена в съслужение с арменския патриарх Нерсес Бедрос XIX Бутрос Тармуни, съобщава БТА. Присъства президентът на Армения Серж Саркисян.

Турция реагира моментално. Анкара извика представителя на Ватикана за обяснения относно определението “геноцид”, което папа Франциск даде за избиването на арменци в Османската империя в началото на ХХ век, съобщиха турските телевизии.

Папският представител бе привикан в министерството на външните работи, уточниха Ен Ти Ви и Си Ен Ен-Тюрк. Според турските медии очаква се комюнике на външното министерство.

Миналия век нашето човешко семейство преживя три масови и безпрецедентни трагедии. Първата, която широко се приема като “първия геноцид на ХХ век” порази арменския народ, каза Франциск. Останалите две бяха дело на нацизма и сталинизма. Последваха и масови убийства – в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна, добави папата.

На 24 април тази година се навършват 100 години от едно от най-трагичните събития през ХХ век – геноцидът над арменците, извършен от османските турци. Последните са възползват от избухналата Първа световна война, за да прочистят етнически територията на своята страна от християните арменци. Най-малко 1,5 милиона арменци са прогонени от своите родни места към вътрешността на Мала Азия, където са брутално избити и ограбени.

Двадесетина страни в света, сред които Франция и Италия, признаха арменския геноцид. Турция отхвърля думата геноцид и твърди, че трагичните събития в края на Първата световна война са в резултат на гражданска война, в която са загинали както арменци, така и турци – между 300 000 и 500 000 души, оспорвайки цифрата 1,5 милиона.

През 2014 г. президентът Реджеп Ердоган, тогава още премиер, за пръв път изрази съболезнованията на арменците, но отказва да признае кланетата за геноцид.

Вчера отношението си към кървавите събития от преди сто години изрази и Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Той нарече „зверско престъпление”  гоненията на арменците в Османската империя през 1915 година, но се въздържа да използва термина „геноцид”. Той призова страните да продължават сътрудничеството, за да изяснят фактите отпреди 100 години, предадоха ТАСС и ДПА.

Стефан Дюжарик, говорител на Бан Ки-мун, заяви,че генералният секретар на ООН е напълно наясно колко чувствителен е въпросът за термина, използван за случилото се през 1915 година и е взел предвид изказванията на папа Франциск. Светият отец нарече гоненията на арменците първия геноцид на 20-ти век.

Генералният секретар е твърдо убеден, че припомнянето на събитията отпреди един век трябва да укрепват общия стремеж да се предотвратява повторението на подобни зверски престъпления в  бъдеще, заяви говорителят на Бан Ки-мун.

На 24-и април в Армения и в други страни ще бъдат отбелязани 100 години от трагедията.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.