Папа Франциск помоли за прошка ромите за “всички случаи в историята, когато сме ви дискриминирали”

Споделете статията:

В края на тридневното му поклонничество в Румъния след среща с представители на ромската общност Папа Франциск помоли от името на католическата църква за прошка заради вековете наред дискриминация, сегрегация и несправедливо отношение към ромите. Около половината от близо 10-12 милиона роми в Европа живеят в страни в Европейския съюз. Те са най-многолюдното етническо малцинство и често е описвано, че са жертви на системни предразсъдъци и изключване от обществото.

“Искам да ви помоля да ни простите за всичко това. Моля за прошка от името на църквата и на Господ. За всички случаи в историята, когато сме ви дискриминирали, отнасяли сме се зле с вас и сме ви подозирали…”, каза днес Франциск. “Историята ни казва, че християните, включително католиците, не са изключение от това зло”, допълни той след срещата с ромските представители, която изпълнила сърцето му с много тъга.

Папа Франциск изнесе литургия в град Блаж, в Трансилвания, седалище на Гръко-католическа църква, обявена извън закона по време на комунизма. Седемте епископи са били арестувани и хвърлени в затвора в периода от 1950 г. – 1970 г. за това, че не са се отказали от вярата си. Папа Франциск ги представи като модел за вярващите румънци днес, като каза, че те са дали живота си, за да се противопоставят на “нелиберална идеологическа система”.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.