Папа Франциск: Католическата църква трябва да моли за прошка ЛБГТИ хората

Папа Франциск каза, че Римокатолическата църква следва да моли за прошка ЛБГТИ хората заради предишното си отношение към тях. За изявлението на главата на около един милиард католици по света, съобщава Би Би Си.

Според папата църквата няма право да съди ЛБГТИ хората и трябва да се отнася към тях с уважение. Той добави още, че някои политизирани модели на поведение на известни ЛГБТИ общности могат да бъдат осъдени заради това, че те са „в известна степен оскърбителни за другите хора“.

Римският папа заяви, католическата църква следва да иска прошка и от други хора, към които тя в миналото се е отнасяла несправедливо: бедняците, жените и децата, които са жертви на експлоатация. Освен това, според него, католическата църква трябва да иска прошка от обществото, че не е успяла да подкрепя семействата, които са преживели развод или са се натъкнали на други сериозни проблеми.

Тези изявления понтификът направи в самолета в отговор на въпроси на журналисти, връщайки се от Армения, където беше на посещение.

Много представители на ЛБГТИ общността смятат сегашния глава на Римокатолическата църква за най-милостивия в най-новата й история. Макар да е против еднополовите бракова, той стана популярен с изказването си по повод на гей хората: „Ако Бог ги е създал такива, кой съм аз, че да ги съдя?“ В същото време, по-либералните позиции на Франциск по много актуални въпроси на семейството и обществото са обект на рязка критика от страна на консервативните кръгове в Католическата църква, добавя Би Би Си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.