Папа Франциск целува татуировката на Аушвиц на оцеляла от Холокоста

Папа Франциск е целунал татуировката на оцеляла от Аушвиц по време на емоционална среща във Ватикана.

Лидия Максимович, полска гражданка, депортирана в Аушвиц от родната си Беларус на тригодишна възраст, показа на папата номера, татуиран на ръката й от нацистите, а Франциск се наведе и го целуна.

81-годишната Максимович заяви пред Vatican News, че не е обменяла думи с папата. „Разбрахме се с един поглед“, каза тя.

Максимович е участвала в събития, спонсорирани от католическата благотворителна организация Sant’Egidio, насочени към обучение на младежта за Холокоста. Тя е прекарала три години в детската зона на лагера и била подложена на експерименти от Йозеф Менгеле, известен като „Ангел на смъртта“.

„Всички деца знаеха кой е Менгеле и изпитваха ужас към него. Смятам, че имам мисия да разкажа тази история, дължа я на починалите “, каза тя през януари по време на онлайн разговор с млади италианци. „Аз съм една от малкото оцелели.“Когато лагерът е освободен, Максимович е осиновена от полско семейство. Тя се събра отново с майка си на 18-годишна възраст, благодарение на техните татуировки с поредни номера.

Папата отдаде почит на оцелелите от Холокоста в миналото, включително посещение през 2014 г. в паметника на Холокоста на Яд Вашем в Израел и посещение през февруари в апартамента в Рим на оцелялата, 88-годишната писателка и поетеса от Унгария Едит Брук .

 

Ватиканът каза, че по време на едночасовото посещение Папа Франциск е казал на Брук: „Дойдох да ви благодаря за вашето свидетелство и да отдам почит на хората, пострадали от лудостта на нацисткия популизъм.„И с искреност повтарям думите, които произнесох от сърцето си в Яд Вашем, [израелския паметник на Холокоста, който посети през 2014 г.] и че повтарям пред всеки човек, който като вас страда толкова много заради това:„ Прости Господи, в името на човечеството „.

Франсиск посети Аушвиц през 2016 г., където премина сам през портата „Arbeit Macht Frei“ (работата ви освобождава), под която минаха повече от 1 милион души, повечето от които евреи, преди да бъдат убити от нацистите.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.