Папата: популизмът подклажда страх от имигрантите

Папа Франциск призова за радикална промяна в отношението към имигрантите. Той порица политическата реторика като подклаждаща страх и себелюбие в богатите страни, съобщава „Ройтерс“.

В дълго обръщение до участниците в конференцията по въпросите на миграцията в Рим папата заяви, че „имигрантите не би трябвало да бъдат отхвърляни като недостойни конкуренти , а да бъдат достойно посрещнати, особено тези, които бягат от война”.

„Отхвърлянето се поражда в крайна сметка от егоцентризма, който се усилва от популизма. Необходима е промяна на отношението, за да се преодолее безразличието, да се противодейства на страховете и да се посрещнат щедро тези, които чукат на вратите ни”, се казва още в обръщението.

Папата не спомена конкретна страна, но думите му очевидно се отнасят за Съединените американски щати, където съдът спря указа на президента Доналд Тръмп, ограничаващ влизането в САЩ на граждани от седем главно мюсюлмански страни, на мнение са от изданието.

Популистките антимигрантски партии набират популярност сред все повече европейски страни, включително Италия, Франция и Холандия, където антимюсюлманския политик Герд Вилдерс стартира предизборната си кампания в събота с обещание да срази „Мароканската измет”

В края на месец януари в свое интервю за в. „Ел Паис” папа Франциск отправи предупреждение за риск от зараждане на вълна от популизъм в Европа след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.