Папата призовава младежите да „крещят” все по-силно

Папа Франциск, в началото на службите през Страстната седмица преди католическия Великден, призова младежите да на спират да протестират и да не позволяват на по-възрастните поколения да ги заглушават или да притъпяват техния идеализъм, съобщава Ройтерс.

Папа Франциск говори един ден след като стотици хиляди млади американци и техни поддръжници се отзоваха на призива на оцелелите след масовата стрелба миналия месец в гимназия във Флорида и се събраха от всички краища на САЩ да настояват за по-строги закони срещу оръжието.

Той не спомена демонстрациите. Службата за католически новини (СКН) съобщи, че Габриела Зунига, на 16 години и сестра й Валентина, на 15, и двете ученички в гимназията във Флорида, където през февруари бяха убити 17 души, са присъствали на службата с родителите им.

СКН разпространи снимка на двете сестри, които държат плакати на площада св.Петър, върху един от които пише: „Защитете децата ни, не оръжията ни!”

81-годишният Франциск проведе дълга и тържествена служба на католическата Цветница (Палмова неделя) пред десетки хиляди поклонници на площада, много от които млади хора, събрани за Световния ден на младежта, организиран от Католическата църква.

Държейки сплетена палмова клонка в ръка, известна като „палмурело”, Франциск поведе процесията пред най-голямата църква в християнския свят, за да възпомене деня, в който в Библията се разказва, че Иисус влязъл в Йерусалим и бил провъзгласен за спасител, като само след пет дни е разпънат на кръста.

Именно с библейски паралели Франциск призова младите хора сред множеството да не позволяват да бъдат манипулирани.

„Изкушението да се заглушат гласовете на младите хора винаги е съществувало”, напомни Франциск в проповедта си. „Има много начини да се отнеме гласа на младите хора и да бъдат приемани за невидими. Много начини да сме безчувствени към тях, да ги накараме да мълчат, да не искат нищо, да не задават въпроси. Има много начини да бъдат упоени, да се държат настрана, мечтите им да бъдат плоски и кухи, банални и жалки”, каза той.

„Скъпи млади хора, вие носите вика и възгласа”, обърна се папата към младежите, като ги призова да бъдат като хората приветствали Иисус с палмовите клонки, а не като онези, които само няколко дни по-късно са крещяли да бъде разпънат.

„От вас зависи да не мълчите. Дори и другите да го правят, ако ние по-възрастните хора и водачи, някои от нас покварени, мълчим, ако целият свят мълчи и загуби радостта си, ви питам: Ще закрещите ли силно?”

Младите хора сред множеството извикаха „Да!”

Макар и Франциск да не спомена съботните демонстрации в САЩ, той често е заклеймявал оръжейната индустрия и масовите стрелби.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.