Папата се моли в руини в Мосул, църквите разрушени

Насред руините, оставени от ислямистите в Мосул, днес папа Франциск се помоли за жертвите на войната срещу Ислямска държава. Мястото не е избрано случайно. Мосул именно беше „столица“ на самопровъзгласения от ислямистите халифат в части от територията на Ирак и Сирия, предаде Франс прес. Визитата на Франциск в Мосул протича при много строги мерки за сигурност.

„Трагичното намаляване на броя на последователите на Христос тук и в Близкия изток е невъобразима щета, не само за самите последователи и техните общности, но и за самото общество, което те остават зад себе си“, каза папата в Мосул. Християнската общност в Ирак е една от най-старите в света, но е също и общност, белязана от най-голямо заминаване в изгнание.

В Мосул католическите власти така и не успяха да намерят църква, която да е в такова състояние, че да бъде посрещнат папата вътре. Общо 14 църкви в провинция Ниневия, където се намира Мосул, бяха разрушени от ислямистите. Седем от тях датираха от пети, шести или седми век.

Ето защо властите трябваше да изградят импровизирана сцена на площад в Мосул, заобиколен от руините на четири църкви, принадлежащи на различни християнски общности, сред които и църквата Ал Тахира, която датира от повече от 1000 години. Именно от тази сцена насред руините папата говори и се помоли пред малка аудитория, която го приветства топло, скандирайки „Да живее папата“.

„Днес се молим заедно за всички жертви от войната, молим Бог да ги приеме на небесата. Ние хората често забравяхме за предначертаните от Бога мир и хармония“, заяви папата по време на молитвата си днес. „Тук в Мосул, трагичните последици от войната и враждата са прекалено очевидни“, добави той, предаде ДПА.

„Колко е жестоко, че именно тази страна, люлката на цивилизацията, бе връхлетяна от такава нечовешка буря, а древните храмове бяха разрушени и хиляди хора – мюсюлмани, християни, язиди – бяха принудително преместени от домовете си или убити“, добави той.

„Днес, въпреки всичко обаче, ние потвърждаваме нашето убеждение, че братството е по-трайно от братоубийството, че надеждата е по-силна от омразата, че мирът е по-могъщ от войната“, подчерта Франциск.

„Ако Бог е Бог на мира, защото той е това, то е погрешно ние да водим войни в негово име“, предупреди папата. „Ако Бог е Бог на любовта, защото той е това, е погрешно за нас да мразим нашите братя и сестри“, подчерта Франциск.

Той обиколи и някои от развалините в Мосул и също се помоли там. После изслуша разказите на местен сунит и на свещеник от халдейската католическа църква за случилото се в града по времето на ИД.
След Мосул папата се отправи към град Каракош, а после ще отиде в Ербил.

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.