Папата влиза в диспута за мигрантските кораби с призив за безопасни пристанища

Папа Франциск подкани европейските лидери да спрат да се карат за съдбата на 49 мигранти, намиращи се на два спасителни кораба насред Средиземно море и да им позволят да акостират на безопасно пристанище, съобщава Ройтерс.

С коментарите си по време на обръщението му към 60 000 души на площад „Свети Петър” на празника Благовещение, папа Франциск се включи в дипломатическия спор между Италия и Малта, и във вътрешната дискусия между лидерите на популисткото правителство на Италия.

„От дъното на сърцето си призовавам европейските лидери да покажат конкретна солидарност към тези хора”, каза Франциск, извисявайки глас. „Те просто са търсели безопасно пристанище, където да акостират”, продължи той.

32 души са на борда на Сий-Уоч3, плавателен съд на германска хуманитарна организация, който на 22.12 ги е прибрал от една необезопасена лодка идваща от Либия. Сред спасените мигранти има три малки деца и четирима тийнейджъри. Друг кораб на германската организация Сий-Ай води 17 души, спасени на 29.12.

Миналата седмица почти 24 хуманитарни организации, сред които Амнести Интернешънъл и Международната организация за миграция към ООН, призоваха ЕС да предостави безопасно пристанище на двата плавателни съда.

На политическа среща малко преди призива на папата, малтийският министър председател Джоузеф Мускат защити отказа на страната си да приеме корабите, като каза, че тя няма правна отговорност за спасението им. Той също така обвини критиците на Малта, че се правят на „Коледни светци”, докато самите те отказват достъп на плавателните съдове.

„Трябва да намерим баланс между хуманния аспект и националната сигурност. Това е проблем, който може да представлява прецедент и трябва да внимаваме за това”, добави той.

Заместник министър председателят на Италия, Луиджи Ди Майо, лидер на движението 5-Звезди, отговори на Мускат, като напомни, че Италия от години приютява мигранти, които пристигат през Средиземно море и „сега Малта трябва да свърши своето. Това е позицията ни.”, твърдо заявява той.

Ди Майо вече е обявил, че Италия ще приеме жените и децата, ако Малта позволи на корабите да акостират. Но италианският министър на вътрешните работи, Матео Салвини, водач на анти-имигрантската партия и човекът, който всъщност е затворил пристанищата за спасителните кораби, се противопоставя на това.

Салвини често е критикувал папа Франциск, че е превърнал защитата на мигрантите в основна тема на понтификата си.

Италия и Малта са предимно католически нации, но влиянието на Църквата в политиката значително е отслабнало в последните години.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.