Парадът на „невидимите“

Споделете статията:

Смутени и объркани. Така изглеждаха зрителите на карнавала за Сирни Заговезни във Варна преди седмица, когато сред участниците в шествието на маските се появиха групите на двата центъра за хора с умствени затруднения.

Карнавалът беше организиран от общинската администрация на 22 февруари и се състоя за пръв път след прекъсването на традицията през 1944 г.

„Гражданите не знаят как да реагират при срещата си  с хората с увреждания, каза Таня Момчева, ръководител на екип в Дневния център „Ривиера“. Това се забелязва особено ясно, когато става дума за хора с интелектуални затруднения, които заради затворения си начин на живот остават невидими за обществото“.

Въпреки спестените овации, двете групи – от центровете „Ривиера“ – за дневни грижи и този за социална рехабилитация и интеграция „Чайка“, спечелиха първо и второ място в класирането за „Цялостно представяне на местна формация“.

Център за социална интеграция и рехабилитация „Чайка“ предоставя комплекс от услуги, свързани със социално и правно консултиране, образователно и професионално обучение, както и изготвяне на индивидуални програми за социално включване. Капацитетът на център, финансиран изцяло от държавния бюджет, е 30 места.

Той предоставя услуги за лица с умствени увреждания над 18-годишна възраст, както и за семейства, в които се отглеждат деца с умствени увреждания.

Мисията на Дневния център „Ривиера“ е да осигурява включваща, приемаща и стимулираща среда за развитието на хората с умствени увреждания. Работата на екипа му е доказателство за това, че всеки човек може да развие потенциала си и да бъде ценен участник в живота на общността.
„За участие в карнавала бяхме заявили група от 15 души, но на сцената се оказаха много повече, каза Момчева. Нямаше как да откажем на всички, които искаха да бъдат там. Стремим се хората, за които се грижим, да участват във всички публични мероприятия във Варна. Това ни дава възможност да срещаме здрави деца и възрастни с хората, страдащи от различни умствени увреждания. Постигаме целите си, но понякога това се оказва по-трудно отколкото очакваме“, обяснява тя.

Според Таня Момчева хората с умствени увреждания имат неподозирани възможности, за които обществото трябва да научава, за да ги приеме без условия. „Да, на карнавала зрителите пред сцената бяха изненадан и учудени от непознатото  неочакваното, което видяха“, каза още тя.

В програмата на центровете „Ривиера“ и „Чайка“ във Варна мероприятията в социална  среда са част от прилаганата терапия. Целта е хората с увреждания да могат да общуват, но и да бъдат забелязани.

Едно от последните събития, в които са участвали, е фестивалът за лица с ментални проблеми в Шумен в края на 2014 г.

„Миналата година подготвихме и няколко изпълнения на френски песни. В началото звучеше невероятно и непостижимо, но стана, разказа Момчева. С тези песни участвахме в дните на франкофонията.”

В момента хората от домовете „Чайка“ и „Ривиера“ подготвят нов спортен спектакъл със специална хореография. Той трябва да бъде представен пред публика в края на идващото лято в рамките на голям фестивал за хора с увреждания във Варна.

„Важно е хората с увреждания да станат видими за обществото, каза Таня Момчева. Децата, младежите, гражданите трябва да се срещат по-често с хората с увреждания.  Така младите ще растат информирани, а всички заедно ще бъдем по-толерантни“, смятат хората, ангажирани в екипите на двата центъра за работа с хора с умствени затруднения във Варна.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.