Парламентарно представените сили без „Атака“ се ангажираха да не използват враждебна реч

Всички парламентарно представени сили с изключение на „Атака“ подписаха Споразумението между политическите сили и медиите за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г. Това стана вчера в Народното събрание.

Под споразумението се подписаха (в този ред): Цветан Цветанов от ГЕРБ, Атанас Мерджанов от БСП,  Лютви Местан от ДПС, Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите“ и съ-председател на Реформаторския блок, Поли Карастоянова от коалиция „Патриотичен фронт“ и председател на комисията по медии и култура в Народното събрание, Красимира Ковачка от БДЦ, Борислав Борисов от АБВ и независимият депутат Георги Кадиев.

От страна на медиите в споразумението се включиха (по реда на подписването): БТА, БНР, QMedia, Топновини.bg, Сега, Mediapool.bg, Клуб Z, Българска асоциация на регионалните медии; „Капитал“, BTV Медия Груп, Нова Телевизия, БНТ, Дневник.bg, списание „Мениджър“, Мениджър нюз, Медийна група България, Vevesti.bg, сайтът marginalia.bg, радио К2.

Подписи под споразумението положиха и представители на неправителствени организации – адвокат Даниела Михайлова от СНЦ „Инициатива за равни възможности“ и Румян Русинов от Центъра за публични политики и застъпничество.

Както Marginalia вече писа, Фондация „Медийна демокрация“ и Съветът за електронни медии (СЕМ) ще осъществяват мониторинг по време на предизборната кампания доколко споразумението се спазва.

Организациите, които инициираха споразумението, бяха:

 • Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО
 • Съвет за електронни медии (СЕМ)
 • Съюз на българските национални електронни медии
 • Съюз на издателите в България (СИБ)
 • Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ)
 • Съюз на българските журналисти (СБЖ)
 • Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“
 • Фондация „Медийна демокрация“
 • Сдружение за човешки права „Маргиналия“
 • Асоциация на европейските журналисти
 • Център за развитие на медиите

Всички медии и организации, които желаят да се присъединят към инициативата, могат да изпратят потвърждение на имейл: [email protected].

Ето текста на споразумението:

Споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в периода на подготовка и в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г.

С цел предотвратяване на употребата на враждебна и дискриминационна реч в публичното пространство, като потвърждаваме необходимостта от обединяване на усилията за борба с езика на омразата,

Ние, представители на политически партии и български медии,

Заявяваме:

– от името на представените политически партии: Няма да използваме враждебна и дискриминационна реч в периода на подготовка и в хода на предизборната кампания за местни избори 2015 г.;

– от името на представените български медии: Следвайки принципите на отговорната и качествена журналистика, няма да допускаме използване на враждебна и дискриминационна реч в своята работа;

Противопоставяме се на налагането на нетърпимост между гражданите, на подбуждането към ненавист, основана на раса, пол, религия или национална принадлежност, като в същото време ще гарантираме правото на свободно изразяване и на информация.

Потвърждаваме намерението да се придържаме към високи стандарти в политическата комуникация, да отдаваме приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.