Парламентът ще ограничи правото на жалби на затворниците

Делата на затворниците, които обжалват строгостта на режима, при който изтърпяват присъдите си – например преместване от затвор в затворническо общежитие, както и обжалването на наказания, наложени от затворническата администрация, няма да стигат до Върховния административен съд (ВАС). Вместо това решението ще се взема от местния административен съд.

Това ще капсулира осъдените, ще ограничи правата им и ще създаде риск от създаване на разнородна съдебна практика по региони, посочиха специалисти по наказателно право. Нарушаването на правата на затворниците в България е проблем, посочван неведнъж от Съвета на Европа и в решенията на съда в Страсбург.

Поправката беше приета от Народното събрание в четвъртък на първо четене в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража с мотива, че така ще се пестят пари от конвоирането на лишени от свобода до София и че Върховният административен съд (ВАС) ще се разтовари от подобни дела за сметка на по-малко натоварените административни съдилища. Текстовете бяха предложени от ГЕРБ и бяха подкрепени от всички парламентарни сили – с 83 гласа „за“, от които 3 дистанционно, и 1 „въздържал се“.

Според новите разпоредби делата на затворниците ще се гледат в рамките на един и същи съд – административния съд в района, в който се намира затвора. Като първа инстанция, ще се произнася един съдия, а като втора, когато изобщо я има – тричленен състав от същия съд.

Според адвокати има опасност да се ограничи достъпът до правосъдие с мотиви от битов характер. Освен това има риск от създаване на разнопосочна практика, без да е предвиден механизъм за преодоляването й.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.