Парламентът прие на първо четене изменения в НК, които въвеждат цензура

Споделете статията:

София, 16 юли. Разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години. Тези промени в Наказателния кодекс гласуваха депутатите на първо четене днес. Поправките, които се правят по предложение на БНБ, бяха приети с гласовете на ГЕРБ и ДПС, съобщи сайтът „Медиапул”.

Предложението на БНБ беше внесено от Йордан Цонев (ДПС). Срещу него гласуваха петима депутати, а 48 души от Коалиция за Българи се въздържаха.

Промените бяха определени от експерти и издатели като “абсолютна цензура”.

“Маргиналия” още преди две седмици остро разкритикува предлаганите изменения.

Според Янаки Стоилов от БСП предложението е не добре обмислено и се налага преди второ четене да се прецизира. Стоилов посочи, че текстът трябва да изисква пряк умисъл – нанасяне на щети или набавяне на облага. Според депутата следва и да е изрично отбелязано, че разпространяваните сведения са слухове за финансовото състояние на банките. Той допълни, че е необходима в текста пише и че вследствие на тези слухове са настъпили вредни последици.

Според Екатерина Заякова от БСП в случая се иска да се пристъпи веднага към промяна на Наказателния кодекс въз основа на един прецедент. “Излагайки пред нас вашето становище, цитирате само и единствено този случай с КТБ, което е прецедент. Смятам, че тази промяна е преждевременна, тъй като законодателството се променя, дописва тогава, когато са установени трайни изменения в обществените отношения, които следва да бъдат нормативно уредени”, каза Заякова.

Данаил Кирилов от ГЕРБ защити промените в НК с тезата, че целта на законодателната промяна е защитата на доверието в банковата система.

Йордан Цонев, от своя страна, обясни, че е внесъл текста, предложен от ръководството на БНБ, със съзнанието, че не е най-точният, но ще предизвика дискусия. Той добави, че юристите вече работят и на второ четене ще има текст, който е приемлив и няма да засяга свободата на словото и на критиката. Доверието в банката се гради от нейния мениджмънт, но ние трябва да я защитим от злоумишлени атаки, поясни той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.