Партии нарушават правата на децата

Споделете статията:

Гастролът на певеца Веселин Маринов на откриването на учебната година в Първа английска езикова гимназия възмути родители и предизвика реакция в медии и социални мрежи. Служебният министър на образованието Румяна Коларова обаче коментира пред бТВ, че няма нищо смущаващо, че това е злободневие, министерството има много по-важни проблеми, а директорът на всяко училище решава как да премине откриването на учебната година. Коларова бе гост на първия учебен ден тази година в същата Първа английска езикова гимназия.

Маринов, известен като един от певците на ГЕРБ в предизборната кампания, бе включен в програмата за откриването на учебната година. Формално няма нарушение на закона, тъй като певецът не е агитирал за нито една политическа партия, не е носел брандирана с партийни символи дреха, не раздавал брандирани с партийни лога подаръци на децата. В същото време обаче не малко родители и деца асоциират Маринов с поне две политически партии и смятат, че появата му в училище може да се възприема и като скрита агитация.

Макар в този случай да няма явна политическа пропаганда в училище, в сегашната предизборна кампания, във всички предишни, както и във времето между кампаниите много пъти политици от почти всички партии са нарушавали закона и са включвали деца в партийни събития. На евроизборите ЦИК спря излъчването на клип на партия Атака с дете, отправящо политическо послание. В платени репортажи на партия ББЦ и снимки от кампанията присъстват деца, някои от които облечени във фланелки с партийна символика. Преди година деца в Пещера участваха в мероприятие под лозунга „Ние сме с ГЕРБ, с теб сме по-силни”. Практика е детски самодейни групи да бъдат канени на партийни събития. Немалко партии правят дарения за деца в затруднено положение – учебни помагала, книжки, облекло. До ЦИК са изпращани и сигнали за деца, ненавършили 18 години, които раздават шапки, фланелки и рекламни материали по време на кампании.

Няколко закона защитават правата на децата от партийна агитация. Логиката и на българското и на международното законодателство е, че децата са уязвима група и агитацията може да накърни психиката или достойнството им. Логиката на експертите по кампании пък е, че децата влияят емоционално на родителите си, които гласуват.

В Закона за закрила на детето пише, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“ (чл. 11 ал. 4). Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета гласи: „Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини“ (чл. 4, ал. 1). В Закона за политическите партии пише, че политическите партии не могат да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. В Конституцията също е записано, че политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии. Според Конвенцията на ООН за правата на детето, която България е ратифицирала през 1991 г., ролята на държавата е да съдейства на родителите при реализирането на отговорности им за осигуряване на адекватна закрила и грижа за децата и подходящ стандарт на живот, отговорността да не се допуска въвличането на деца в обществено-политическите процеси и събития, неприсъщи за детската възраст и противоречащи на принципите за закрила на детето, е споделена.

Според Закона за закрила на детето за първо нарушение от такъв характер се налага глоба от 500 до 1000 лв. и от 1000 до 2000 лв. – при рецидив. В Изборния кодекс глобите са от 200 до 2000 лв. В Закона за политическите партии не са регламентирани наказания.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.