Партията ДЕОС: Образователният ценз за гласуване е лъжа

Проблемът не е, че необразованите хора гласуват, а че образователната ни система произвежда хора без образование. Това се твърди в позиция на либералната партия ДЕОС, разпространена вчера.

Позицията на ДЕОС е публикувана след антиромския протест, който се състоя в събота в София. Едно от исканията, издигнати по време на протеста, беше именно въвеждането на образователен ценз за гласуване.

Налагането на образователен ценз не е решение на нито един от политическите ни проблеми, като ниската избирателна активност, качеството на политическата класа, купуването и продаването на гласове, казват от ДЕОС. Според либералната партия по този начин би се въвело още едно разделение в обществото, което ще доведе до настройване на „образованите“ срещу „необразованите“. Единственият резултат, твърдят авторите на позицията, могат да бъдат само размирици, защото „необразованите“ няма да могат да участват в политиката по легитимния начин.

Ако се въведе образователен ценз за гласуване, ще се отрече правото на членовете на част от обществото да бъдат граждани – граждани ще бъдат само образованите, обръщат внимание от ДЕОС. При това, няма никаква гаранция, че гласуването ще бъде такова, каквото се иска на поддръжниците на законовата промяна, предупреждават те.

Необразованите имат право на представителство в едно демократично общество, именно за да има кой да се бори за подобряване на техния стандарт на живот, се казва още в позицията. Това, че съществуват партии, които злоупотребяват с тях и обират вота им срещу дребни суми, без истински да се погрижат за тях, не е проблем, който хората без дипломи създават, смятат от ДЕОС.

Въвеждането на образователен ценз ще ни изключи от цивилизования свят, предупреждават от либералната партия. Те призовават хората да се замислят дали имат възрастни роднини, които навремето са нямали възможност да получат образование и които ще се окажат без основно гражданско право, ако предложението за въвеждане на „летва“ за гласуване се приеме.

„Какво означава „образование“? Само с българска диплома ли ще може да се гласува? Защо тройкаджиите да гласуват? Ами ако сме позабравили някои неща от наученото до изборите? Някакъв тест заедно с бюлетината ли трябва да се решава?“, се пита реторично в позицията.

Според ДЕОС образователната ни система, която оставя хората без образование, е провал на държавата. Ако същата държава въведе образователен ценз, това би било аналогично на случай, в който родител праща детето си в дом за сираци, защото е сгрешил с възпитанието му, дават пример от партията.

Идеята за образователен ценз в някаква степен вече присъства в Конституцията, според която право на глас имат навършилите 18-годишна възраст, твърдят от ДЕОС. Приема се, че това е времето, до което един гражданин би трябвало да е получил нужното образование, за да участва пълноценно в политическия живот, поясняват авторите на позицията. Когато това не е така, то проблемът е в гарантирането на качествено образование до 18-тата годишнина, т.е. в образователната система, а не в политическата, заключават те.

Идеята за образователен ценз за гласуване се радва на широка подкрепа в България. Тя се издига най-вече от представители и гласоподаватели на националистически партии, но е споделяна и от по-умерени политици и избиратели.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.