Партията ДЕОС с предизборна кампания с акцент върху включването на малцинствата

Как биха въвлекли малцинствата в промяната на населеното си място – това е един от въпросите, който от либералната партия ДЕОС задават към бъдещите си кандидати за кметове и общински съветници.

Другите въпроси от анкетата, публикувана на сайта на ДЕОС, са: коя е най-важната кауза на кандидата; как, според него, населеното място, за управлението на което се кандидатира, да стане по-привлекателно за хората и бизнеса; какво кандидатът би направил по-добре от настоящите управници на своя град или село.

На сайта на партията всеки може да предложи себе си или друг човек за кмет или общински съветник, а събраните номинации подлежат на отворено гласуване посредством Facebook.

До този момент са обявени шест номинации за кмет на София – на Виктор Лилов, Жюстин Томс, Емил Георгиев, Татяна Иванова, Борил Гуринов и Катина Пенева. Само един от тях не е включил темата за малцинствата в основните си приоритети, а според друг решенията на проблемите на малцинствата трябва да идват от самите тях. Сред идеите на останалите са узаконяването на незаконни постройки, ако те са единствено жилище, привличането на роми в управлението на общината, подкрепа на собствени инициативи на малцинствата, включването на малцинствата в плановете и реализацията на промяната, разбирането, че те са част от българската нация, че проблемите им са наши и трябва да ги решаваме заедно.

Изображението към обявата за номиниране съдържа призив на различни езици – български, турски, арменски, арабски и други.

Според Изборния кодекс на България за кметове и общински съветници могат да се кандидатират чужди граждани, ако имат гражданство в страна членка на Европейския съюз. Както Marginalia вече писа, по време на дискусия за миграцията миналия месец Костадинка Кунева заяви, че ще внесе предложение в Европейския парламент и нередовните мигранти да имат право да гласуват – не само на местни, но и на парламентарни избори. Костадинка Кунева е мигрантка и синдикалист в Гърция, избрана за евродепутат с листата на гръцката партия СИРИЗА.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.