Стрийт арт акция ще атакува със сатира езика на омразата в София

Тази публикация е създадена в рамките на проекта "Смях срещу омразата".
Тази публикация е създадена в рамките на проекта “Смях срещу омразата”.

По нетрадиционен начин ще се отбележи Световният ден на усмивката в София. На 7 октомври, петък, ще се проведе стрийт арт акция срещу събитието на омразата. Тя ще започне в 10:00 часа на ъгъла на булевард  „Витоша“ и ул. „Солунска“. Събитието се организира от сдружение „Маргиналия“ в сътрудничество с младежи от три столични училища  (23-то СУ, 51-во СУ и 134–то СУ) и с екип на Младежки център „Кръг“ в рамките на проекта „Смях срещу омразата“.

По традиция този ден се чества по света в първия петък на октомври от 1999 г. насам. Смята се, че негов основател е американският график Харви Бол, авторът на много популярното днес жълто личице „смайли“.

Харви Бол и неговото смайли. Снимка: CC BY-SA Jassinter.
Харви Бол и неговото смайли. Снимка: CC BY-SA Jassinter.

Младежите от трите училища ще отбележат този ден с архитектура от текстил, инсталации от хартия,  музика, рисувани текстове, плакати и колажи, определяйки улицата като „работно поле”. За тях улицата подходящо място за противопоставяне на езика на омразата чрез усмивка, колкото и горчива да е понякога тя, защото смехът и сатирата са вероятно най-действените „оръжия“ срещу „езика на омразата“, който трови и разрушава мирното съжителство между хората.

Както казва Чудомир, „народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се и ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е “сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго, освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване”, се казва в прессъобщението на „Маргиналия“ по повод на събитието.

Учениците от фотоклуб „Медиум“ на 134 СУ се включиха със снимки срещу езика на омразата:

This slideshow requires JavaScript.

От същото училище създадоха и телевизионно предаване, посветено на езика на омразата:

Между различните атракции на улицата ще видим и мобилен outlet shop за „разпродажба“ на хейтърски текстове, автори на някои от които са политици и журналисти, на отрицателни цени.

Тази стрийт акт акция е финалната проява на проекта „Смях срещу омразата. София като топос без език на омразата“, който сдружение „Маргиналия“ изпълнява с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2016 на Столична община.

Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община. Програма Европа, 2016 г. Сдружение "Маргиналия"
Проектът „Смях срещу омразата. София като топос без реч на омразата“ се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община.
Програма Европа, 2016 г.
Сдружение “Маргиналия”
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.