Първа служба след масовото убийство в американска църква

Хиляди хора се струпаха в Африканската методистка църква в Чарлстън, Южна Каролина, след като тя отвори врати за богомолци. Това стана пет дни след като белокож мъж застреля деветима чернокожи нейни членове, съобщава Ал Джазира.

В неделната сутрин беше проведена първата служба в Африканската методистка епископална църква в Чарлстън, след като в сряда двадесет и една годишният Дилън Рууф, седнал сред група, изучаваща Библията, откри огън срещу хората. Думите, с които мотивирал престъплението си са, че стрелял по тях, защото били чернокожи, твърдят властите.

Репортерът на Ал Джазира Габриел Елизондо в репортаж от Чарлстън описа „много емоционална” църковна служба, посетена от около 2000 души. Посетителите изпълнявали госпъли, докато хиляди други хора се събрали отвън, за да покажат солидарността си след стрелбата.

„Те се опитват да излязат по най-добрия начин от една много трудна ситуация”, каза кореспондентът на Ал Джазира. Неделният ден бе белязан от събития в целия град, включително едновременното биене на църковните камбани в Чарлстън.

Сред деветимата убити е и пасторът на църквата, преподобният Клемента Пинкни, който е бил и щатски сенатор. Той ще бъде погребан в петък. ФБР твърди, че разследва манифест, вероятно написан от обвинения за убийството Дилън Рууф. Уебсайт, свързан с него, съдържа снимки, на които той държи горящо американско знаме и е стъпил върху друго. На други кадри Рууф държи знамето на Конфедерацията, което e знамето на подкрепящия робството Юг в Американската гражданска война. Много хора смятат този флаг за символ на расовото разделение.

Рууф е в затвора, където ще му се повдигнат обвинения за девет убийства и притежание на оръжие. Според полицейско становище, публикувано в петък, той е осъществил множество изстрели срещу деветимата и е произнесъл „подклаждащи расизъм изявления”, докато стои над неидентифициран оцелял.

Шест от жертвите са жени, а останалите – мъже. В неделя вечерта демонстранти носеха плакати с думите: „Все още сме с вдигнати глави” и „Спрете белия тероризъм”. Междувременно са зачестили призивите за махане на знамето на Конфедерацията от правителствената сграда в Южна Каролина. Републикански сенатор заяви, че ще прокара проектозакон през декември флагът да бъде преместен в държавния военен музей. Тълпата, събрала се в Колумбия вчера, за да протестира срещу присъствието на знамето, го нарече символ на омраза, а не наследство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.