Първа среща по рода си на Г-20 за женските права, включително и за афганистанските жени

Премиерът на Италия Мари Драги откри първата по рода си среща в рамките на Г-20, посветена на жените. Тя се провежда в курортното италианско градче Санта Маргерита Лигуре. Темите за обсъждане засягат възможността на жените  в равноправна трудова, икономическа, научна и културна реализация. Точка от дневния ред е и въпросът за жените в Афганистан.

Марио Драги откри срещата, изразявайки гордостта на Италия като организатор на събитието. Той изтъкна, че Италия е изцяло ангажирана с борбата срещу неравенството между половете и вярва, че Г -20 може да изиграе основна роля в подкрепата на жените по целия свят.

„По време на италианското председателство ние предприехме конкретни мерки за подобряване  положението на жените в сферата  на труда, насърчаването  на тяхната еманципация и премахването на пречките, които спъват кариерата им“, каза още той подчертавайки, че неизползването на женския талант е загуба за всички.

Драги обърна специално внимание на кризата в Афганистан, свързана в случая с афганистанските жени и каза, че Г-20 трябва да направи всичко възможно, за да се гарантира те да запазят основните си свободи и права, постигнати през последните години.

„Трябва да се защитават правата на жените навсякъде по света, особено там, където те са застрашени”, каза в заключение Марио Драги.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.