Първата площадка за деца със специфични потребности вече е факт във Враца

Площадката за инвалидизирани деца е открита във Враца. Тя се намира в двора на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Зорница“ /ДЦДМУ/ във Враца.

Люлките, пързалките, катерушките са направени по начин, по който да бъдат безопасни и възможни за използване от деца с физически проблеми. Площадката е 100 кв.м., с мека настилка, сензорна пътека, люлки-гнездо и първата люлка за инвалидни колички в града.

„Дъщеря ми вече е на 23 години и посещава дневен център „Зорница“ от създаването му. Аз съм в родителската организация на сдружението от самото начало. Персоналът на дневния център заедно със сдружението направиха много неща със странична подкрепа и беше необходимо вече да има такава детска площадка, на която да могат всички деца да си играят заедно, не само тези с увреждания. По този начин се приобщават децата, казва пред БНР една от майките на дете обгрижвано от дневния център. –  Много е важно да не им създаваме комплекси от малки.“ – каза Ваня Иванова, майка на едно от децата обгрижвани от дневния център.

Площадката е изградена по проект „Спорт за децата с увреждания във Враца”, с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд за Враца и фондация „Америка за България”. Проектът се изпълнява от Сдружение с нестопанска цел „Зорница“ и е на стойност 14 999 лв., от които 3 000 лв. е съфинансиране от неправителствената организация и дарители от Враца.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.