Първата спалня за непридружавани деца в Атина

Организацията МЕТАдраси (POSTaction) е в сътрудничество със значими фондации, но и с приноса на Атинската община и на Върховния комисариат на ООН за бежанците, създава първата спалня за бездомни малолетни, авангардно начинание както на национално, така и на европейско ниво, пише Катимерини.

„Спалнята, която започва да действа пилотно подслонявайки първоначално до 60 деца, има възможността да настани до сто безпризорни непълнолетни. Нейното опериране идва да запълни една значима празнота, предоставяйки на децата подходящо и безопасно пространство, където ще могат да бъдат посрещани нуждите на тяхната лична хигиена, да се хранят и спят нормално, докато бъде намерено за тях дългосрочно оптимално решение.

Така в съчетание с Дневния център и с Подвижната единица на ΜΕΤΑдраси за локализиране и оказване на подкрепа, децата без покрив се сдобиват с временна безопасна рамка за тяхната закрила, която им предлага подкрепа от която се нуждаят, за да излязат от безизходицата на безпризорността и всичко останало до което тя води. Разходите за опериране на спалнята се покриват от МЕТАдраси, от собствени средства, αоползотворявайки част от хуманитарната награда получена от Фондация Conrad N. Hilton.

Създаването на система за подкрепяне на бездомните деца е приоритет за МЕТАдраси и благодарение на хуманитарната награда Conrad Ν. Hilton, а и на други фондации подкрепящи начинанието. В края на 2019 е положено началото на Дневен център за бездомни деца, а впоследствие през март 2020 г., с разразяването на първата вълна от пандемията, започва дейността и на Единицата за локализиране и непосредствено подпомагане на деца открити по улиците на Атина. При все това, огромният проблем за престоя на децата нощно време, остава неразрешен. Създаването на спалнята за деца е голямо предизвикателство. След «маратона» за осигуряване както на подходящо пространство, така и на нужните средства, ΜΕΤΑдраси вече е в състояние да съобщи, че е положено началото на опериранеυ на първата спалня за бездомни деца в Атина. Освен непридружаваните бездомни деца, спалнята е отворена, за да подкрепи и десетки случаи на деца от семейства, които поради извънредни обстоятелства, живеят сами, без никаква семейна среда оказваща им, макар и временен, прием. На това усилие значителна подкрепа оказва Върховният комисариат на ООН за бежанците, но и Атинската община, с която ΜΕΤΑдраси е подписала меморандум за сътрудничество.

Вече посредством програмата «Осинови своя град», фирмите Bed & Bath, IKEA на холдинга Фурлис, PMM Public Media Markt, Unilever и SANITAS, brand на холдинга Сарандис са се отзовали на призива на Атинската община за снабдяване с необходимото оборудване като перални машини, санитарен фаянс, консумативи.

Триптихът дейности Дневен център-Подвижна единица–Спалня ще допринесе съществено за посрещане на неразрешените с години проблеми пред които са изправени прокурорите и полицейските участъци, които често пъти изпадат в отчаяние, тъй като не съществуват непосредствени алтернативни решения за временно подслоняване на децата.

«Очакваме държавата да застане редом с нас в това наше усилие и спалнята да бъде първият образец за създаване на подобни места в големи градове в Гърция, където се наблюдават същите проблеми с бездомните деца», казва председателката на ΜΕΤΑдраси Лора Папа.

информацията изготви Здравка Михайлова, Атина

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.