Първи ученически литературен конкурс „Незабравeните лица на спасението“

Стоянина Видинова е носителят на Голямата награда от литературния конкурс „Незабравените лица на спасението“. Изборът на темата за младежките творби бе героичната фигура на испанския посланик Хулио Паленсия, незаслужено забравян през годините. Това първо издание зададе силен старт за литературни рефлексии върху степените на жертвеността и силата на духа по време на нацизма. Събитието се състоя в двора на Софийската Синагога.

Организатори на конкурса са Организация на евреите в България „Шалом“, Организация на приятелите на Израел в България „Негев“, Българският офис на „Американския еврейски комитет“, Сдружение за човешките права „Маргиналия“, Посолство на Съединените американски щати в България U.S. Embassy Sofia, Посолство на Кралство Испания в България, Посолство на Държавата Израел в България. Конкурсът се организира в партньорство със Столична община.

Eсето на Стоянина „Да бъдеш или да не бъдеш. Между кариерата и човечността“ предизвика единодушно високи оценки на журито, в което участваха  членове на ОЕБ“Шалом“, Американския еврейски комитет –България, Сдружение за човешки права Маргиналия, Столична община. „Забележителното е – пише деветокласничката  – как в тези години, когато светът се огъва под железния юмрук на жадуващи за власт диктатори, а човечността губи своето значение, един човек застава срещу системата, макар по същество да е част от нея“.

Н.ПР. испанският посланик, Н.Пр. Херо Мустафа, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и останалите авторитетни гости не скриха възхищението си от интелектуалната дълбочина и посланието за толерантност на младата авторка, ученичка от 9 клас от 121 Средно училище „Георги Измирлиев“.

Специална награда за рисунка получи Марина Павлова на 16 години от 51 СУ .

В първия по рода си литературен конкурс „Незабравените лица на спасението“ участваха гимназисти от 119 СУ“Акад. Михаил Арнаудов“, 91 Немска езикова гимназия, 51 СУ“Елисавета Багряна“, 121 Средно училище „Георги Измирлиев“.

 

Освен младите участници  сред гостите бяха Йорданка Фандъкова, началникът на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева, Н.Пр. посланикът на САЩ Херо Мустафа, Н.Пр. посланикът на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата, Н.Пр. посланикът на Израел Йорам Елрон, Виктор Меламед, главният редактор на „Еврейски вести“, приятели на еврейската общност, граждански организации, родители.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.