Първите 100 дни на Тръмп – белязани от протести за климатичните промени

Докато американският президент Доналд Тръмп отбелязваше първите си 100 дни в Белия дом, хиляди хора от различни градове излязоха да протестират срещу политиките на Тръмп за климатичните промени. Тръмп е сред най-непопулярните президенти в този период от мандата си, както разкриват различни социологически агенции, съобщава „Ройтерс“.

Около 15 000 души се събраха на шествие пред Белия дом, съвпадащо с края на традиционния период на „меден месец” за един нов президент. Развявайки плакати с надписи „Представете си свят без климатични промени” и „Планетата пред печалбите”, демонстриращите заявиха, че са ядосани от перспективата Тръмп да изпълни заканата си и да махне протекциите, извоювани от предшествениците му.

„Ще се вдигнем и ще му кажем, че не можем повече да виждаме как децата ни умират от астма”, каза преподобният Лео Удбери от Флоренция, Южна Каролина. Сред посланията на протестиращите беше и тяхната решителност да не позволяват повече хората да умират от рак, причинен от въглищния прах или как застрашително се покачва нивото на океана.

Администрацията на Тръмп предвижда оттегляне от Парижкото споразумение, които бе подписано от повече от 190 държави, включително САЩ, с надежда за справяне с глобалното затопляне.

Тръмп предложи и големи съкращения на Агенцията за защита на околната среда. Докато шестващите вървяха по улиците, в интернет бяха представени възгледите на администрацията на Тръмп по темата.

През януари източници на агенцията съобщиха на Ройтерс, че представители на администрацията са помолили изрично агенцията да махне страницата си за климатичните промени – включително линкове към научни изследвания, данни и тенденции свързани с причините и ефектите на климатичните промени.

По време на кампанията си Тръмп нарече климатичните промени „щуротия”. Миналия месец той спази обещанието си към въглищната индустрия, като премахна наредбите, свързани с климатичните промени, наложени от предшественика му Барак Обама.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.