ХРУ: В първите депортации на мигранти има злоупотреби

Първият кръг депортации, договорени от Европейския съюз, бяха прибързани, хаотични и нарушиха правата на депортираните. Това се казва в становище на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ) по повод на депортирането в Турция на 66 души от гръцкия остров Хиос, извършено на 4 април. В Турция задържаните депортирани загубиха връзка със семействата и приятелите си в Гърция, а турските власти не разрешиха посещения на правозащитни организации или на ООН.

„В безумния си устрем да стартират сделката по депортациите с Турция, ЕС и Гърция хвърлиха правата на вятъра, включително за хора, които искаха да търсят убежище,” заяви Фред Ейбрахамс, асоцииран директор към ХРУ за програмата. „Злоупотребяващите депортации показват фундаменталните пропуски в бързите връщания от страна на ЕС в държава, която не може да се смята за безопасна.”

При посещения в центъра за задържане в Хиос ВИАЛ на 07 и 08 април, ХРУ говори с 12 приятели и един роднина на 19 афганистанци, които са депортирани от Хиос на 04 същия месец. Въз основа на тези интервюта и смс-и, разменени между интервюираните и депортираните, ХРУ документира набор от нередности и нарушения. Властите не са информирали хората, че ще бъдат депортирани, не са им казали къде ще бъдат заведени и не са им позволили да си вземат лични вещи.

Според Агенцията за бежанците към ООН, 13 от депортираните от Хиос са изразили желание да потърсят убежище в Гърция, като броят им може да е по-голям, коментира ХРУ. Гръцките власти изглежда са забързали насилствените връщания от Хиос и 136 други депортации същия ден от близкия остров Лесобс, за да спазят обявения краен срок за начало на връщанията според сделката между ЕС и Турция, встъпила в сила на 20 март 2016 г. Сделката, която ХРУ определят като „зле замислена“, позволява връщането на търсещи убежище в Турция по презумпцията, че тази страна е безопасна за тях и за бежанците.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.