Първите в света джендър неутрални кукли вече са факт

Компанията Mattel (същата, която произвежда Barbie) създаде първите „gender-inclusive“ кукли, които могат да бъдат с пол по избор на децата – мъжки, женски, нито един от двата или двата пола едновременно, пише ladyzone.

Серията от шест кукли се нарича „Creatable World„, като децата могат да им поставят къса или дълга коса, панталони или рокли, а също и да комбинират различни аксесоари.

За разлика от Barbie новите кукли нямат прекомерно подчертани, до степен на нереалистичност, женствени черти като дълги мигли и изключително тънка талия.

„Играчките отразяват нашата култура. Светът се променя и решихме, че е време да създадем кукли, които нямат етикет относно своя пол. Новата серия позволява на децата да изразят себе си свободно“ – заявяват от Mattel.

За американските потребители новите кукли струват 30 долара в Amazon, а за Великобритания цената е 35 паунда.

Това не е първата стъпка на 60-годишната компания Mattel към по-реалистични играчки. През 2016-та тя лансира варианти на Barbie с по-висок и с по-нисък ръст от класическия.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.