Първият трансджендър на Олимпийски игри благодари на МОК

Новозеландският трансджендър Лорел Хъбард, който ще участва в състезанието по вдигане на тежести над 87 кг при жените, благодари на МОК за усилията да направи спорта достъпен за всички. 43-годишният новозеландец, който до 2012 участва при мъжете, след което се самоопределя за жена и сменя пола си, спечели квота за игрите в Токио и ще бъде първият трансджендър на Олимпиада.

Откакто се състезава сред жени, Хъбард има сребро на световни и тихоокеански игри. Разпитан от вестник Marca за участието му, президентът на Испанската федерация Константино Иглесиас също се противопостави на решението: „Честно казано, не ми се струва честно. Правилата на МОК не са изяснени по темата, но това е нещо, което трябва да се види в бъдеще. Видях този човек да се състезава, когато беше сред мъжете. Със сигурност не можеше да се класира, ако беше още при тях, а сега има шанс да спечели медал. Разбира се, по закон е законно, но е несправедливо, защото имате повече сила и костната ви маса не се променя за толкова кратко време. Много години се състезаваш с мъже и мисля, че това ще удари лошо по Игрите”, критикува Иглесиас.

Категорията на Хъбард ще се проведе на 2 август. Участието на новозеландката породи полемики, като според мнозина не е честно състезател с мъжки полови белези да участва в надпревара при жените, особено в силовите спортове.

„Виждам Олимпийските игри като глобално празненство на нашите надежди, идеали и ценности и искам да благодаря на МОК за тяхната отдаденост да направят спорта достъпен за всички“, заяви Лорел Хъбард.

МОК прие правило през 2015-а година, според което мъж по рождение, който се идентифицира като жена, трябва да има под 10 nmol/l (нанограма тестостерон на литър), за да може да участва в международни състезания. Най-ниската точка на тестостерон при мъжете пък е 9.16 nmol/l, сочи проучване на Endocrine Society, проведено през 2017-а.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.