Първо дело на интерсекс човек в България за промяна на пола в личните документи

Споделете статията:

Интерсекс човек обжалва отказа на Софийския районен съд да промени пола му от женски на мъжки в личните документи. Става въпрос за Пол Найденов, който получи наградата за ЛГБТИ личност на 2015 г., съобщи “Правен свят“.

Това е първият известен случай в България, в който интерсекс човек води такова дело по Закона за гражданската регистрация. Досега е имало дела за промяна на пола на транссексуални лица. На първа инстанция (Софийския районен съд – СРС) той получава отказ. Заедно с адвоката си Наташа Добрева обжалва пред Софийския градски съд. Делото ще бъде през май.

“Ако изглежда като мъж, говори като мъж, действа като мъж, чувства се мъж, твърди, че е мъж и има гените на мъж, човек би трябвало да е мъж. По документи обаче Пол Найденов е жена, а всъщност не е роден с изявени белези на нито един от двата пола и точното определение за него е интерсекс”, се казва в публикацията на “Правен свят”.

Найденов е роден със Синдром на Морис. Хромозомите му са мъжки (XY), но е резистентен към мъжки полови хормони. През пубертета без съгласието му е подложен на операция, при която са премахнати мъжките му полови белези, въпреки че на въпроси на лекари винаги е отговарял, че се идентифицира като момче. Понастоящем живее с жена на семейни начала и е баща на две деца.

Според резултатите от сексологичната експертиза, назначена от СРС, Найденов има състояние “интерсексуалност” (ендокринно отклонение), а не “транссексуалност”. Вещо лице потвърждава, че генетичният му пол е мъжки (XY хромозоми), и твърди, че “проучените материали по делото и прегледът … недвусмислено сочат за наличие на съзнание за принадлежност към пол, съответстващ на генетичния пол”, т.е. мъжки.

В решението си обаче СРС пише за Пол Найденов в женски род и твърди: “като абсолютно сигурно и достоверно обстоятелството, че молителката страда от Синдром на Morris, тъй като вещото лице констатира, че представеното изследване показва мъжки кариотип, но не съдържа информация за ДНК анализ, липсва гинекологичен преглед, вкл. ултразвукова диагностика на вътрешни полови органи, без които диагнозата се явява непълна”. Според “Правен свят” съдът сам би трябвало да изясни тези въпроси, ако ги смята за важни, задължен е да оказва съдействие на молителя и може по своя инициатива да събира доказателства, които не са посочени в молбата.

Заключението на съда обаче е, че “молителката е лице от женски пол, което се намира в състояние на транссексуалност, изразяваща се в разминаване между телесния пол и усещането на лицето за принадлежност към противоположния пол”. “По делото няма данни молителката да има външни полови белези, съответно органи, които да я определят като лице от мъжки пол”, пише още в мотивите на решението.

Според съда Пол Найденов би трябвало да се е подложил на операция за смята на пола: “не се установи по никакъв начин, че молителката се е подложила на хирургична интервенция за коригиране на половите ѝ органи”. И още: “Промяната на данните в гражданското състояние относно пола на лицето не може да предхожда настъпването на едно бъдещо несигурно събитие, каквото е молителката да завърши успешно хирургическа интервенция, както между впрочем няма данни по настоящото дело молителката да има такова намерение”.

Според СРС няма пречка, ако Найденов се подложи на хормонална терапия и операция, отново да подаде молба за смяна на пола. След като насила е бил подложен на терапии и хирургически интервенции, той обаче не иска да се оперира повече.

В България е забранено да се правят операции за смяна на пола, без преди това полът да е сменен по документи, разказват ЛГБТИ активисти. Съдебните практики за промяна на пола на транссексуални лица у нас, според тях, са като цяло противоположни на решението на СРС по този първи казус на интерсекс човек. В общия случай, чрез сексологична експертиза транссексуалните лица доказват пред съда, че идентичността им не съвпада с биологичния им пол. И ако съдът реши, че полът може да бъде променен административно, чак тогава транссексуалното лице може да премине към хормонална терапия и, евентуално, хирургическа интервенция.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.