Първо съдебно решение в Саудитска Арабия за сексуален тормоз

Споделете статията:

Саудитски съд разпореди тази седмица „за първи път“ да се публикува в печата името на мъж, осъден за сексуален тормоз. Това е ново наказание, замислено като по-възпиращо в това консервативно кралство, където темата остава изключително табу.

Саудитска Арабия санкционира сексуалния тормоз едва от 2018 г. като част от социалните реформи на престолонаследника Мохамед бин Салман, чиято цел е да се подобри строгия имидж на богатата петролна монархия в Персийския залив.

„Саудитски съд осъди на публичен позор с публикуване на името му гражданин, обвинен в сексуален тормоз. Това е първото подобно съдебно решение в кралството“, съобщава държавната телевизия „Ал Ехбария“.

Според изданието това е първото прилагане на новото наказание, добавено през 2021 г. към закона от май 2018 г., който наказва сексуалния тормоз с до пет години лишаване от свобода (с изключение на утежняващи обстоятелства) и глоба в размер на около 70 000 евро.

Присъдата, издадена от съда в град Медина, едно от светите места на исляма, включва също осем месеца лишаване от свобода и глоба от около 1200 евро за осъдения Ясер Муслим ал Арауи, съобщи местния частен вестник „Оказ“.

Саудитският гражданин е осъден за това, че е „докоснал отзад, нападнал е вербално и е тормозил“ жертвата, каза той.

Новото наказание предвижда публикуване на текста на съдебната присъда в местната преса, като се вземе предвид „тежестта на престъплението и неговото въздействие върху обществото.

По принцип Коранът и ислямските закони са изключително строги към изнасилването на жени и сексуалният тормоз над деца. Сексуалният тормоз над пълнолетни жени обаче е сива зона, която много от по-консервативните тълкуватели на исляма нямат ясна позиция или считат за несъществен. Свещената книга на мюсюлманите освен това изисква жена, която обвини мъж, да представи 4-ма свидетели (два пъти повече от него) в подкрепа на обвинението си, иначе я очаква наказание. Различните мюсюлмански държави имат различно тълкуване на тези текстове.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.