Пастори в кавички провокират хората в ромските квартали, каза премиерът

Днес децата се връщат в училищата в Сливенско, но повечето са останали вкъщи, предаде БНР.

Напрежение в Сливен, Карнобат, Ямбол предизвикаха слухове, че социалните работници извеждат непълнолетни от учебните заведения. Някой злонамерено е разпространил фалшивата новина, че две деца са били изведени от училищата „Братя Миладинови и Юрий Гагарин“ в Сливен.
Това е довело до психоза сред родителите и изтегляне на децата от двете училища и детската градина в квартал „Надежда“.В резултат на тази провокация родители нахлуха в училищата и изведоха децата от страх, че ще им ги отнемат.

Активен агитатор във фейсбук е разпитан в полицията и публикациите от страницата му са свалени. Институциите реагираха светкавично и опровергаха слуховете.

Пред бтв премиерът Бойко Борисов определи безпрецедентната истерия сред ромските родители с думите: „Това е поредна Костинбродска афера“. На въпроса на водещия Хекимян кой стои зад това, министър-председателят каза: „Разни пастори в кавички, партийни…“

Борисов коментира слуховете отвчера, че ще бъдат вземани децата на ромите: „Обръщам се към нашите сънародници и питам какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани?

Пред Маргиналия в разговор с експерти по мацинствата проф. Майя Грекова и доц. Алексей Пампоров, зам.-министър Деница Сачева коментира и темата за пасторите. „Те са били особено полезни, когато са помагали за ваксинацията, когато действително са опитвали да учат децата на това кое е добро и кое зло и така нататък. Но по темата за образованието като ценност, се злоупотребява.  Невежеството е бизнес за милиони. Много хора има, населяващи различни ромски махали и гета, които не искат децата да ходят на училище и съвсем целенасочено правят така, че децата да не ходят на училище“. (цялото интервю с Деница Сачева вижте утре).

Маргиналия писа за протестите в кв. Факултета, които се проведоха в събота. Ромите организираха и подписка „Не на Стратегията за детето.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“.

Регионалните структури на Министерството на образованието инициират допълнителни разговори с учители и родители заради разпространената дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца. „Връщаме се назад в постигнатото в образованието“, коментираха специалисти. Повечето са на мнение, че при липса на обществен консенсус очевидно трябва да бъде завинаги изтеглена Стратегията за детето“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.