Пастори в кавички провокират хората в ромските квартали, каза премиерът

Днес децата се връщат в училищата в Сливенско, но повечето са останали вкъщи, предаде БНР.

Напрежение в Сливен, Карнобат, Ямбол предизвикаха слухове, че социалните работници извеждат непълнолетни от учебните заведения. Някой злонамерено е разпространил фалшивата новина, че две деца са били изведени от училищата „Братя Миладинови и Юрий Гагарин“ в Сливен.
Това е довело до психоза сред родителите и изтегляне на децата от двете училища и детската градина в квартал „Надежда“.В резултат на тази провокация родители нахлуха в училищата и изведоха децата от страх, че ще им ги отнемат.

Активен агитатор във фейсбук е разпитан в полицията и публикациите от страницата му са свалени. Институциите реагираха светкавично и опровергаха слуховете.

Пред бтв премиерът Бойко Борисов определи безпрецедентната истерия сред ромските родители с думите: “Това е поредна Костинбродска афера”. На въпроса на водещия Хекимян кой стои зад това, министър-председателят каза: “Разни пастори в кавички, партийни…”

Борисов коментира слуховете отвчера, че ще бъдат вземани децата на ромите: „Обръщам се към нашите сънародници и питам какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани?

Пред Маргиналия в разговор с експерти по мацинствата проф. Майя Грекова и доц. Алексей Пампоров, зам.-министър Деница Сачева коментира и темата за пасторите. “Те са били особено полезни, когато са помагали за ваксинацията, когато действително са опитвали да учат децата на това кое е добро и кое зло и така нататък. Но по темата за образованието като ценност, се злоупотребява.  Невежеството е бизнес за милиони. Много хора има, населяващи различни ромски махали и гета, които не искат децата да ходят на училище и съвсем целенасочено правят така, че децата да не ходят на училище”. (цялото интервю с Деница Сачева вижте утре).

Маргиналия писа за протестите в кв. Факултета, които се проведоха в събота. Ромите организираха и подписка “Не на Стратегията за детето.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“.

Регионалните структури на Министерството на образованието инициират допълнителни разговори с учители и родители заради разпространената дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца. “Връщаме се назад в постигнатото в образованието”, коментираха специалисти. Повечето са на мнение, че при липса на обществен консенсус очевидно трябва да бъде завинаги изтеглена Стратегията за детето”.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.