Пазарджишкият окръжен съд уважи иска за отвод на прокурор Нели Попова. Предубедена е към мюсюлманите

Пазарджишкият окръжен съд уважи иска на обвинените за разпространяване на радикален ислям за отвод на прокурора по делото Нели Попова. Поводът е нейно изказване пред информационен сайт през март миналата година, където заявява, че ако мюсюлманите у нас достигнат 30 процента, това ще е предизвикателство за националната ни сигурност, съобщи БНР.

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод, още повече, че изказването на прокурор Нели Попова не е манипулирано.

Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени поискаха отмяна на обвинителния акт, изготвен от прокурор Нели Попова, и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител.

Според адвоката на Ахмед Муса прокурор Нели Попова е предубедена в този процес.

„Това било личното мнение на прокурора, но ние смятаме, че прокурорът не може да бъде разделен на две – с лично и професионално мнение, при условие, че все още е прокурор по това дело. Именно затова смятаме, че има предубеденост към мюсюлманите в България, защото това е заявено в неформален разговор, който не се отрича“, каза Елвира Панкова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.