Петъци за бъдеще София – българският глас в подкрепа на борбата срещу ефекта от климатичните промени

Споделете статията:

Вчера, 03.05, се проведе поредната демонстрация на организацията FridaysForFuturе Bulgaria, пред паметника на Алеко Константинов на Витшока. Мястото е избрано, за да привлече повече участници и симпатизанти към акциите в защита на климата, които полека набират сила и в България. Но е знаков фактът, че българските последователи на личности като Грета Тунберг се събират „пред погледа” на един от сънародниците ни, който ако беше жив днес, вероятно щеше да оглавява всички форми на съпричастност към опита да се опази природата на България и света от вредните влияния на човешката дейност.

По време на асамблея или събиране след края на демонстрацията всички участници, стари и новоприсъединили се, се обединиха около едно от основните послания на петъчните акции. Те са не толкова протести „срещу”, а призиви „за” и в подкрепа „на”: речите на Грета Тунберг, която тя почти цяла учебна година държи в различни европейски държави; на засилване на съзнанието, че ако сами не започнем да се борим за бъдещето си, можем да го загубим; на смисъла хората да се обединяват около ценности и битки, които засягат всеки отделен човек; на целта да се намери баланс между икономическото развитие и бъдещето на Земята.

Следващия петък, 10.03, 13.00 ч. отново ще има демонстрация на FridaysForFuturе Bulgaria, като се отправя призив и покана за присъствие към всички, за които климатичните промени вече са довели до кризисно положение в много региони на планетата. Бе дадена и подканата да се следят и посещават сродни събития, като организираните от българските представители на движенията Food Not Bombs и Rebellion Extinction.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.