Петдесет и трима евродепутати с призив за спешни мерки срещу хомофобските и трансфобските престъпления от омраза в България

Споделете статията:

В писмото си депутатите, които са представители на всички по-големи политически семейства в Европейския парламент, осъждат неотдавнашното нападение на крайно десни срещу общностния ЛГБТИ център „Рейнбоу Хъб“ в София и подчертават спешната необходимост от законодателство, което да криминализира престъпленията от омраза и речта на омразата, основани на сексуална ориентация, полова идентичност и полови белези.

Подписалите се изразяват опасението си, че въпреки първоначалната категорична и навременна реакция по случая, в България все още няма законодателство, което да криминализира подобни престъпления. Те подчертават още, че това нападение е извършено в контекста на засилена враждебност срещу ЛГБТИ хората в България, на фона на разединяващ и подвеждащ дебат относно правата на ЛГБТИ хората и призовават властите да предприемат всички мерки за осигуряване на безпристрастно и задълбочено разследване, за да се преценят фактите по случая и да се произнесе присъда в съответствие с българския правен ред.

Наред с препоръките за законодателни промени, евродепутатите-членове на ЛГБТИ интергрупата в Европейския парламент призовават президента, министър-председателя и министрите да осъдят публично нападението и да направят възможно разследването и санкционирането на извършителите, така че да не възтържествува безнаказаност пред лицето на омразата. Също така те приканват правителството да започне диалог с българските ЛГБТИ организации относно насилието, на което са подложени ЛГБТИ хората, за да се проучат възможностите за тяхната по-добра защита и безопасност.

Фондациите Билитис и ГЛАС, които оперират нападнатия общностен център се присъединяват към този призив и настояват законодателните промени най-после да станат част от дневния ред на съответните институции, като заявяват своята готовност да си сътрудничат със всички заинтересовани страни за бързото им изготвяне и приемане.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.