Петиция срещу участието на Патриотичен фронт във властта

Петиция против участието на Патриотичен фронт в бъдещото правителство беше разпространена вчера в интернет. Петицията, под наслов „Да спрем фашизма, нацизма и расизма по пътя им към властта – да докажем, че сме толерантни“, е адресирана към президента Росен Плевнелиев, парламентарните групи и политическите ръководства на ГЕРБ, БСП лява България, Реформаторски блок и АБВ, и е подписана от близо 100 личности. Сред тях има журналисти, университетски преподаватели, юристи, представители на множество неправителствени организации, както и изявени ромски активисти. Тя може да бъде подкрепена и на интернет сайта, на който е публикувана.

В петицията се изразява тревога по отношение на готовността на ГЕРБ да приеме за свой коалиционен партньор Патриотичен фронт. Авторите ѝ обръщат внимание, че в преговорите между ПФ и ГЕРБ „се заобикалят с мълчание екстремно националистически и етноцентрични идеи, битуващи в негови партии-членки за безусловна доминация на българския етнос и за обезправяване на български граждани, принадлежащи към малцинства, основно ромското.“ Обръща се внимание на предизборните програми на НФСБ и ВМРО-БНД, според които ромите трябва да се изолират в охранявани селища с фургони, които да се превърнат в туристическа атракция, както и помощите за майчинство да се диференцират по етнически признак.

„Всичко това е толкова близко до случилото се в хитлеристка Германия през 30-те години на миналия век, че оставянето без внимание на подобно политическо мислене и неотчитането му при консултациите за съставяне на правителство е наистина крайно рисково и недалновидно“, се казва в петицията.

Личностите, стоящи зад призива, настояват „да не се допуска на никаква цена компромис с изискването за уважаване правата и достойнството на всички български граждани, включително принадлежащите към малцинства, на бежанци, мигранти и други уязвими групи, както и да не се предоставя достъп до бъдещата управленска коалиция на формации с антидемократични нагласи относно правата и свободите на лицата, принадлежащи към тези групи“. Ако такъв компромис се допусне, според подписалите петицията последствията ще са крайно тежки не толкова заради влошения външен имидж на страната ни, колкото във вътрешнополитически план.

Междувременно след вторите поред консултации между ГЕРБ и ПФ стана ясно, че двете политически сили са постигнали съгласие за въвеждане на часове по „родолюбие“ в училище, часове по физическо възпитание всеки ден, военно обучение, ограничение на социалните помощи за семейства с повече от три деца.

Преди няколко дни в Бургас общинските съветници от партията НФСБ, която е част от коалицията „Патриотичен фронт“, за пореден път предложиха допълнение към Наредбата за опазване на обществения ред в града. Цел на предложението е да се забрани „публичното демонстриране и изразяване на различна сексуална ориентация на публични места“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.