Петиция относно правото на децата със СОП да бъдат включени в статистиките и класациите по успех

Споделете статията:

От една седмица не бях влизала в Школо, тъй като детето беше болно и не беше на училище. Каква беше изненадата ми днес, когато разбрах, че то вече е изключено от статистиките на класа, випуска и училището, защото е със СОП. Разбрах благодарение на авторката на петицията, която сподели, написа една майка в групата Защита правата на хората с аутизъм в България.

В фейсбук статуса си Деница Георгиева разказва още как втора година се бори детето й да не бъде изключвано. Търсила е начина то да учи в дневна форма на обучение в масово училище по общия учебен план. „Изпитвана е като останалите ученици и е само на количествени оценки СОП има за дислексия и дискалкулия, което й осигурява допълнителна работа с ресурсен учител, консултант и допълнително време на НВО.“ Майката е получила неудовлетворителен отговор на въпросите й от г-н Джоканов, шеф на платформата.

Ето пълния текст на петицията:

Родител съм на дете със СОП, което вече е 5 клас. Детето ми е на количествени оценки и учи в масово училище. Системата на електронния дневник Школо обаче за втора година я изключва от статистиките и класациите поради факта, че е със СОП и без да отчита нито моето желание, нито факта, че детето е на количествени оценки по всички предмети. Да, според Наредбата за приобщаващо образование децата със СОП могат да бъдат и на количествени оценки.
За втора поредна година ми се налага да се моля на г-н Джоканов да направи заключение и да включи детето ми в тези статистики и класации. Считам това за унизително. Считам факта, че системата автоматично изключва детето ми от тези статистики и класации за дискриминация.
Моля, подкрепете правото на моето дете да не бъде дискриминационно изключвано по показател СОП.
Моля, подкрепете правото ми да решавам Аз за моето дете, а не някой непознат.
Аз уважавам правото на други майки на деца със СОП техните деца да не са включени в статистиките и класациите, но това тяхно желание не бива да накърнява правата на моето дете.

 

https://www.peticiq.com/348967?u=7831433&uv=40163941&fbc … HrXglgMLLfuH5SoIM

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.