Петиция срещу Ангел Джамбазки

Споделете статията:

В отговор на случващото се в България, международната организация за онлайн петиции, AVAAZ, изпрати до членовете и симпатизантите си петиция с апел Европейският парламент да наложи санкции за действията на европейския депутат Ангел Дажмбазки.

https://secure.avaaz.org/en/petition/Antonio_Tajani_President_of_the_European_Parliament_STOP_DZHAMBAZKI/?pv=24

Публикуваме пълния текст на петицията:

На основание чл. 227 от Договора за функционирането на Европейския съюз и дял XI от Правилника за дейността на Европейския парламент, в качеството си на граждани на Европейския съюз, отправяме до Европейския парламент настоящата

ПЕТИЦИЯ

Настояваме Европейският парламент (ЕП) да приложи Резолюцията относно антиромските настроения в Европа и признаването на ромския геноцид 2015/2615(RSP), като санкционира европейския депутат от България Ангел Джамбазки. Смятаме, че неговото поведение е несъвместимо с нормите и ценностите на Европейския съюз. Той нарушава чл. 1 от Кодекса за поведение на членовете на Европейския парламент, защото в рамките на своя мандат г‐н Джамбазки не зачита приетите резолюции, системно уронва престижа и накърнява репутацията на Европейския парламент.

Петицията се основава на следните аргументи. На 15 април 2015 г. Европейският парламент прие Резолюция за осъждане на антициганизма в Европа и за признаване на ромския геноцид по време на Втората световна война 2015/2615(RSP).

В нея Европейският парламент:

„Изразява дълбока загриженост във връзка със засилването на антиромските настроения, демонстрирани, наред с другото, чрез антиромска реторика и прояви на насилие срещу роми в Европа, включително и убийства, които са несъвместими с нормите и ценностите на Европейския съюз и представляват сериозна пречка за успешната социална интеграция на ромите и за гарантирането на пълно зачитане на техните права на човека;

Подчертава необходимостта от борба срещу антициганските нагласи на всяко равнище и чрез всички средства, и изтъква, че това явление е особено трайна, силна, ежедневна и често срещана форма на расизъм;

Призовава държавите членки да засилят още повече борбата срещу антиромските настроения като част от своите национални стратегии за интегриране на ромите, като насърчават прилагането на добри практики;

Решително и безусловно заклеймява всички форми на расизъм и дискриминация спрямо ромите, и подчертава необходимостта от намиране на ефективно решение на проблема с антициганските нагласи, ако се цели постигане на ефективност на мерките в други области“.

Цялостната политическа дейност на г‐н Джамбазки е в остро противоречие с Резолюцията на Европейския парламент за борба срещу антициганизма, която е приета в рамките на неговия мандат като евродепутат.

Изявленията му в публичното пространство засягат пряко Европейския парламент, защото те са направени в качеството му на депутат в Европейския парламент. Още по‐скандално и опасно е неговото поведение, като се има предвид, че той е заместник председател на крайно дясната политическа партия ВМРО. Тази партия в момента е коалиционен партньор в българското правителството и нейният председател е вицепремиер и министър на отбраната. Напомняме, че партиите ВМРО, НФСБ и АТАКА бяха определени като ултранационалистически/фашистки политически партии в доклад на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ECRI), публикуван на 16.09.2014 г. Тези партии днес са на власт в България. Те отговарят в правителството за ромската интеграция и демографската политика. Ангел Джамбазки е заместник председател на именно такъв тип партия.

Следователно, г‐н Джамбазки е представител в ЕП на политическа партия, която проповядва една антидемократична идеология, заклеймена от Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европа.

Конкретни примери в подкрепа на петицията.Считаме, че г‐н Джамбазки използва положението си на член на ЕП по недопустим начин.

1) Европейски парламент – неверни и подвеждащи изказвания от трибуната на ЕП, които представляват антиромска пропаганда.

На 11 април 2016 г. г‐н Джамбазки твърди, че има „пълзяща ислямизация на циганските махали в България… която представлява сериозна опасност за националната ни сигурност и за националната сигурност на останалите държави членки на Европейския съюз“. Според него на територията на Европа се води „истинска война“ и „няма повече време за политически коректно говорене“. https://www.youtube.com/watch?v=F7PwSQVJtdk.

На 25 юни 2015 г. г‐н Джамбазки твърди, че „по границите на циганските махали все по‐често избухват стълкновения и сблъсъци, породени от арогантното и агресивно поведение на част от обитателите им. България е изправена пред етнически и социален сблъсък“, затова били виновни „европейски институции и колеги, които ги пазят“. https://www.youtube.com/watch?v=bHzzXqnAxKY.

2) Български медии ‐ изявления пред медиите, с които нагнетява етническо напрежение и подбужда към насилие. Г‐н Джамбазки повтаря думите си за гражданска война и пред българските медии. Това става в период, когато в страната се провеждат антиромски протести с активното участие на членове и симпатизанти на ВМРО и други националистически партии във властта.

На 10 юли 2017 г. пред Нова ТВ г‐н Джамбазки твърди, че Западна Европа е в „гражданска война по улиците“, западният модел на интеграция е провален и България също е на път към гражданска война. http://djambazki.org/media/view/1313/nova‐tv‐djambazki‐krajnoto‐reshenie‐e‐da‐niama‐geta.

На 1 юли 2017 г. – пред bTV той твърди, че в циганските махали „има радикализация по линия на Ислямска държава“. През тях преминавали бойци на Ислямска държава и рано или късно сблъсъкът щял да бъде „очи в очи“. Ромите „не трябва да живеят заедно“, защото „като живеят заедно се събират заедно и размахват коловете“. Интеграцията, според него е „лигавщина“, с която трябва да се спре. Джамбазки не вижда проблем в предложението си за евтаназия на роми от Асеновград и смята, че социалните мрежи са за споделяне. http://www.btv.bg/video/shows/tazi‐nedelia/video‐sabota/angel‐dzhambazki‐prodalzhava‐razpadat‐na‐balgarskoto‐obshtestvo.html.

3) Социални мрежи ‐ използва социалните мрежи за насаждане на нетърпимост и призовава за евтаназия на хора от ромски произход ‐ призив за евтаназия на роми в Асеновград в профила на г‐н Джамбазки във фейсбук http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/angel‐dzhambazki‐napisa‐evatnazija‐pod‐snimkata‐na‐zadarzhanite‐romi‐v‐asenovgrad.html.

Агресивна антиромска пропаганда

Предвид изложеното, смятаме, че г‐н Джамбазки провежда една агресивна антиромска пропаганда, целяща предизвикване на етническа и верска „война“, както сам той казва, на територията на Европейския съюз. В този случай Европейският парламент има възможност да даде добър пример за ефективно решаване на проблема с антиромските нагласи в Европа като санкционира г‐н Джамбазки, който е негов член. Такава стъпка би била изцяло в духа на резолюцията за борба с антициганизма, гласувана от Европейския парламент на 15 април 2015 г. Решението зависи изцяло от Европейския парламент и не касае други институции на европейско или национално ниво.

Доверието в Европейския парламент

В случай, че поведението на г‐н Джамбазки остане несанкционирано, това би поставило под съмнение ефективността на Европейския парламент и доверието на европейските граждани в него. Ако в продължение на години един член на Европейския парламент си позволява такова поведение, без за него да настъпват някакви негативни последствия, то това би било ясен знак за крайните националисти в целия Европейския съюз, че това поведение се толерира от самия Европейски съюз. Това не работи в полза на Рамката на ЕС за национални стратегии за интеграция на ромите, приета от Европейската комисия.

Засилване на омразата и опасна радикализация

Ние, подписалите тази петиция, считаме, че изказванията и действията на европейския депутат Ангел Джамбазки представляват реална заплаха за нас и за нашите близки, защото допринасят за засилване на етническата омраза към ромите и за опасно радикализиране на националистическите групи в България и в Европа. Затова искрено се надяваме, че петицията ни ще бъде разгледана с нужното внимание, защото ние сме европейски граждани и нашият глас трябва да бъде чут днес, утре може да е късно.

Прилагане Правилника на Европейския парламент

Настояваме срещу г‐н Джамбазки да бъдат наложени санкциите, предвидени в чл. 166 от Правилника за дейността на Европейския парламент, тъй като не става дума за еднократно деяние. Включително призоваваме за временното му отстраняване или освобождаване от заеманите от него позиции в комисии и делегации към Европейския парламент, като крайна, но необходима мярка, предвид системния характер на нарушенията, извършвани от Ангел Джамбазки в качеството му на член на Европейския парламент. В заключение настояваме Европейският парламент да не допуска занапред подобно поведение на своите членове.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.