Петиция срещу езика на омразата използван поредно от Ангел Джамбазки набира скорост

Изказване на Ангел Джамбазки – Евродепутат от ПП „ВМРО“ – Република България на 28. 04. 2020г от 14. 00 часа, направено от неговия личен профил във Facebook и разпространена по всички основни социални мрежи, предизвика гнева на гражданите. Те инициираха петиция „Български граждани срещу езика на омразата“.

В цитираното обръщение евродепутатът Джамбазки критикува отхлабването на мерките във връзка с COVID19 от страна на правителството, като във фокуса на изказването му са свалянето на Пропускателните пунктове в ромските махали, които са в блокада от 18 март. Националистът е цитиран да казва „ромите са най-голямата опасност в условията на извънредно положение, в което се намира България“.

С това изказване на Ангел Джамбазки нарушава основни права и свободи на българските граждани от ромски произход, които са утвърдени по Чл. 6; ал. 2 от Конституцията на Р. България и е в нарушение на правилата на ЕС за справяне с дискриминацията, въведени във всички 28 страни от Съюза, гласувани и утвърдени от Европейската комисия за дискриминация и други директиви на ЕС, се казва в Петицията.

Евродепутатът Джамбазки подбужда към етническа омраза и етническа дискриминация, упражнява тормоз върху граждани на България и на ЕС ; нарушава чл. 2.4.2, заложен и упоменат в Наръчник по европейско право в областта на дискриминацията.

Имайки предвид неприкосновеността на личността, без значение на пол, раса, религиозна и етническа принадлежност; равнопоставеността на всички етноси, живеещи в ЕС – правото им на живот, на свободно пребиваване, социализиране, образоване, професионално и личностно развитие, Ангел Джамбазки със своето изказване е допуснал застрашаване на техните права и свободи; подстрекава и подбужда към етническо напрежение ; застрашаване сигурността и живота им;осъществява тормоз и подбуда към дискриминация, твърдят гражданите, подписали призива до господин Давид Сасоли,  в качеството му на Председател на Европейския парламент . Те настояват да бъдат предприети санкции към Ангел Джамбазки, в качеството му на член на Европейския парламент.

 

Ето пълния текст на Петицията

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОТ КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, Настоящата петиция е свързана с изказване на Ангел Джамбазки – Евродепутат от ПП „ВМРО“ – Република България на 28. 04. 2020г от 14. 00 часа, направено от неговия личен профил във Facebook и разпространена по всички основни социални мрежи.
Във въпросното обръщение, г-н Джамбазки критикува отхлабването на мерките във връзка с COVID19 от страна на правителството, като във фокусът на изказването му са свалянето на Пропускателните пунктове в ромските махали. Припомняме, че ромските квартали бяха под блокада от 18.03.2020. На малко по-късен етап бяха направени тестове, които показаха незначителен брой заразени с Коронавирус. Тези официални данни не попречиха на Джамбазки да твърди във видео обръщението си, че ромите са най-голямата опасност в условията на извънредно положение, в което се намира България.
Като гражданин на ЕС и в частност на Р. България, смятам, че с това изказване на Ангел Джамбазки нарушава основни права и свободи на българските граждани от ромски произход, които са утвърдени по Чл. 6; ал. 2 от Конституцията на Р. България;
Влиза в нарушение на правилата на ЕС за справяне с дискриминацията, въведени във всички 28 страни от Съюза, гласувани и утвърдени от Европейската комисия за дискриминация и други директиви на ЕС. Имайки предвид: неприкосновеността на личността, без значение на пол, раса, религиозна и етническа принадлежност; равнопоставеността на всички етноси, живеещи в ЕС – правото им на живот, на свободно пребиваване, социализиране, образоване, професионално и личностно развитие, г- н Джамбазки със своето изказване е допуснал следното: – Застрашаване на техните права и свободи; – Подстрекаване и подбуждане към етническо напрежение ; – Застрашаване сигурността и живота им; – Тормоз и подбуда към дискриминация; – Неспазване и нарушаване на основни разпоредби, съгласно ЕКЗПЧОС и други европейски директиви; УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОТ КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИ КЪМ ЕП, Имайки предвид, че за съжаление това не е прецедент и първичен случай от страна на г- н Джамбазки, обръщам се към Вас, с ясната цел и надежда тази порочна практика ще бъде прекратена, ще бъдат взети крути мерки относно неговото нехуманно държане и нарушаване на правилата и клетвата, дадена в Европейския парламент! Вярвам, че основавайки се на най-важния и висш принцип –Принципът на живот и равноправно съществуване, Вие, ние – всички граждани ще допринесем за запазването и подобряването на стандарта на живот, в името на по- добро бъдеще за децата ни! Имайки предвид гореизложеното, моля за съдействие от Ваша страна!
Господин Сасоли,
Обръщам се към вас в качеството ви на Председател на ЕП, като настоявам да бъдат предприети санкции към Ангел Джамбазки, в качеството му на член на Европейския парламент.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.