Петицията в защита на Велиана Христова, журналист от Дума, събра десетки имена

Споделете статията:

Сред подписалите  Петицията срещу политическото уволнение на журналистката от в. Дума до този момент са журналисти от различни медии. Юлиана Методиева, главен редактор на Маргиналия бе сред първите изразили подкрепата за достойната професионалистка и  качествен колега Велиана Христова.

Пред Clubz Велина Христова заявява:“Не мисля, че целта е да се ликвидира „Дума“. Това е една от емблемите на партията. Целта е овладяване на начина на писане в него“

Ето текста на Петицията

Уважаеми дами и господа,

Станахме свидетели на поредна политическа саморазправа и посегателство срещу правото на свободно слово и мнение. Журналистката на вестник „Дума“ Велиана Христова – едно от най-утвърдените имена на медията, с огромен принос за популяризиране на българската наука и в частност съхраняване на българската археология, бе уволнена политически след изпратено критично писмо до НС на БСП в качеството й на синдикален лидер на СБЖ в редакцията. Писмото е писано от 30 от общо 34 работещи във вестника и цели да опровергае изречени твърдения от лидера на БСП Корнелия Нинова по адрес на медията. Саморазпразавата с Велиана Христова е очевидна – отстранява се човек, който през годините не е пестил критики нито към свои, нито към чужди, но винаги се е водел от интересите на обществото. С настоящата петиция възразяваме срещу опита да се зачертае с лека ръка заради политически сметки биографичен опит и репутация, градени с десетилетия. Вестник „Дума“ през годините е пребъдвал като критична медия именно благодарение на хора като Велиана Христова. Тя отдавна е заслужила награда – а не уволнение.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.