Петролен бос ли е следващият комисар за климата?

Правозащитната организация Avaaz.org разпространи във вторник до всички свои поддръжници въпроса „Петролен бос ли е следващият комисар за климата?”. Той е продиктуван от перспективата начело на европейската енергийна политика и преговорите за климатичните промени да застане нареченият от „Сънди Таймс” „Господин Петролна глава”. Призивът на организацията е с общи усилия изборът да бъде спрян, въпреки подкрепата, дадена му срещу политически услуги.

Новият европейски комисар по енергетиката и климатичните промени ще отговаря за намаляването на вредните емисии и постигането на нова зелена икономика. Според организацията обаче испанецът Мигел Ариас Каниете е човек със здрави връзки в петролния сектор. Въпреки че е продал дяловете си на две петролни компании и твърди, че е чист, остават съмненията за сериозни конфликти на интереси. Той не само е бивш председател на двете компании, но синът му и зет му все още заемат ръководни позиции в тях. Силно против него е и фактът, че в качеството си на испански министър на околната среда е дал зелена светлина на изследването на праисторическите води край Канарските острови. Според организацията този факт трябва автоматично да го свали от поста, особено когато към него се прибавят и проявите му на сексизъм по време на последните избори на ЕС.

Avaaz.org търси подкрепата на съмишлениците си, защото все още има възможност Каниете да не бъде избран: през следващите 24 часа той ще премине през две тежки изслушвания в два парламентарни комитета в Брюксел и ако те изразят отрицателно мнение, ще принудят президента на ЕС Юнкер да преразгледа избора си и да намери по-добър кандидат за тази позиция. Според експертите основните лидери се страхуват да правят промени, но ако комитетът получи нужната подкрепа да отхвърли Каниете, Юнкер ще бъде принуден да преразгледа кандидатурите или да се обърне отново към испанското правителство, което да представи нов кандидат.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.