Пиесата “Островът на пеликаните”: не за миграцията, а за чувството да бъдеш “заклещен”

Превод на пиесата “Островът на пеликаните” беше представен вчера в София. Пиесата е написана от австрийския драматург Щефан Лак и се издава на български език от издателство “Блек фламинго пъблишинг” с подкрепата на културната програма на Австрийското посолство. В представянето участваше и Томас Щьолцл – заместник-посланик в Посолство на Република Австрия в София.

В пиесата се разказват две паралелни истории – на мексикански и австрийски младежи. Мексиканският тийнейджър Кобе загубва двата си крака при опит да емигрира нелегално в САЩ. Австрийският младеж Томас претърпява катастрофа, докато пътува за Франция, за да започне нов живот там, и се налага единият му крак да бъде ампутиран.

Това не е пиеса за миграцията, а за чувството да си “заклещен”, да си прикован на едно място, каза драматургът Щефан Лак в отговор на въпрос на “Маргиналия”. Той допълни, че в Мексико има множество случаи на насилие и по тази причина много хора бягат от страната, също обърна внимание, че на бягащите от война им се признава правото да бъдат бежанци, а на бягащите от страни, в които има насилие – не.

Актьорите Евгени Будинов, Искра Донова и Петко Венелинов четат пиесата "Островът на пеликаните". Снимка: Светла Енчева.
Актьорите Евгени Будинов, Искра Донова и Петко Венелинов четат пиесата “Островът на пеликаните”. Снимка: Светла Енчева.

“Да се придвижваш, колко неповторимо нещо е това. Привилегия. Въпреки че не го възприемаме така. (…) Бих могъл дори по всяко време да премина съседната граница. Трябва ми само паспортът. И после ще видим докъде ще стигна”, казва един от австрийските персонажи в пиесата.

Щефан Лак е роден 1981 г. във Виена. Има двадесетина пиеси, най-известната от които е “Състоянието на плажовете”. В нея става въпрос за престъпленията на хората спрямо природата. Преводач на “Островът на пеликаните” на български език е Владко Мурдаров.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.