Писатели, актьори, музиканти и учени призовават Путин да гарантира правата на опозиционера

Световноизвестни  актьори, писатели, режисьори и музиканти, журналисти и историци изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин, с призив да гарантира правата на намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални.

Le Monde публикува писмото до руския лидер на 16 април. Авторите, сред които виждаме имената на Светлана Алексиевич, Салман Рушди, Джъд Лоу, Ванеса Редгрейв… , се обръщат към Путин, посочвайки, че Навални е задържан в колония, която „много адвокати и правозащитници наричат ​​„една от най-строгите в Русия“.  В същото време здравословното състояние на осъдения бързо се влошава, а искането му за приемане на избрания от него лекар е отхвърлено.

Г-н Навални показва клинични признаци на тежко неврологично разстройство, има постоянна болка в гърба и загуба на усещане в краката и ръцете Той страда не само от силна кашлица и висока температура. — пише в писмото.  — Както всеки гражданин на Русия, той има право да бъде прегледан и лекуван от избран от него лекар. След отхвърлянето на това искане той обяви гладна стачка на 30 март в знак на протест.  „Вие, като избран президент на Русия и гарант на закона, сте длъжни да гарантирати изпълнението на това искане“, завършва писмото.

Апелът е подписан от около осемдесет души.  Сред тях са писателите Патрик Зюскинд, Нийл Гейман, Дж. К. Роулинг, Елиф Шафак, Мартин Еймис, (и нобелистите) Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутси, Орхан Памук, актьорите Бенедикт Къмбърбач, Джъд Лоу, Дейвид Духовни, Ралф Файнс, Иън Маккелън, писателят и актьор Стивън Фрай, историците Тимоти Снайдър и Ан Апълбаум, драматургът Том Стопард, фронтменът на Radiohead Том Йорк, музикантът Бьорн Улваеус от ABBA, режисьорът-продуцент Дж. Дж. Абрамс, както и още десетки учени, историци, журналисти, музиканти, режисьори, сценаристи.

В колонията Навални продължава гладната си стачка. По този начин той изисква от ръководството на колонията ИК-2 да допусне при него лекуващия го лекар. Преди това той се оплакваше от изтръпване на краката, кашлица и други здравословни проблеми. Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) оцени състоянието му като задоволително и съобщи, че той няма нито коронавирус, нито туберкулоза.

Алексей Навални се озова в затворническата колония след жалба срещу него от ФСИН. Политикът, за когото се твърди, че има условна присъда по случая „Ив Роше“ от 2014 г. редовно пропускал посещения при инспекторите — по времето, когато  беше на лечение в Германия, след опита да бъде отровен. Съдът прие, че опозиционерът не се е съобразявал с условията на присъдата и замени условния срок с реален.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.