САЩ: Спор за абортите между републиканци и демократи заради изтекли видеозаписи

Организацията „Планирано родителство” призова за помощ ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ за справяне с киберсигурността. Това стана след информация, че уебсайтът на групата за репродуктивно здраве е бил хакнат от активисти срещу абортите, съобщи агенция Ройтерс.

Организацията е подложена на наблюдение след излъчването на две тайно заснети видеа по-рано този месец, което според критици показва, че тя е участвала в незаконната продажба на тъкан от абортиран зародиш за медицински изследвания.

Видеата, които са били заснети със скрита камера от организацията срещу абортите „Център за медицински прогрес”, показват как представители на „Планирано родителство” обсъждат начини за извършване на аборти, с които с да се запази зародишната тъкан за изследвания и нужните средства за подобна манипулация.

От „Планирано родителство” твърдят, че видеата са последната атака от продължаващата десетилетия кампания срещу организацията и отрича да е извършвала нещо незаконно. Тя се концентрира върху семейното планиране и превенцията на нежелана бременност, като абортите представляват 3% от предлаганите услуги. Федералното законодателство забранява продажбата на зародишна тъкан за печалба, но позволява даряването ѝ за изследвания и трансплантанции.

Според онлайн вестника „Дейли Дот“, група хакери получила достъп до данните, имената и адресите на работещите в „Планирано родителство”. Заместник-председателката на организацията Даун Лагенс заяви, че „екстремисти” са атакували системите на организацията, но не уточни дали атаката е била успешна.

„Екстремистите са нарушили закони, тормозили са нашите лекари и пациенти, излъчвали са хакнати видеа, а сега вероятно са извършили сериозно посегателство срещу личните данни на нашите служители – това може да ги изложи на риск”, заяви Лагенс. Според „Дейли Дот“ хакерите, наричащи себе си, „войни на социалната справедливост”, са заявили намерението си да скоро да публикуват вътрешните имейли на организацията.

Кибератаката се случва седмици след дебат в парламента, в който републиканците се опитаха да разследват и отнемат финансирането на организацията, докато демократите я защитиха. Всяка година „Планирано родителство” получава почти 500 милиона долара държавно финансиране.

В понеделник лидерът на мнозинството Кевин Маккарти каза, че Конгресът трябва незабавно да отнеме финансирането на организацията, докато разследването й не завърши. „Това са сериозни проблеми, независимо кой каква позиция заема, но при положение, че има съмнение какво се случва, не съм убеден, че в момента парите на данъкоплатците трябва да се харчат за тази организация”, каза той по време на пресконференция.

Миналата седмица републиканският кандидат за президент Ранд Пол внесе светкавичен законопроект, за да елиминира федералното финансиране на организацията, който може да бъде гласуван още тази седмица.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.