Платформата за европейска памет и съвест иска международен съд за български комунистически лидери

Споделете статията:

Да започнат съдебни процеси срещу живите бивши комунистически функционери, призова Платформата за европейска съвест и памет. Тя направи това в съобщение до медиите. Платформата за европейска памет и съвест е обединение на неправителствени организации в Европа, борещи се за разкриване на цялата истина за комунистическите режими в Източна Европа.

Платформата призовава да бъдат съдени и бивши високопоставени комунистически функционери от България. Те са: Георги Атанасов, министър-председател 1986-1990, член но Политбюро на ЦК на БКП, Георги Танев, министър на вътрешните работи 1988-1989, Иван Димитров, заместник-министър на вътрешните работи и директор на Народната милиция 1981-1990, Иван Велинов, председател на Върховния съд 1981-1990 и Костадин Коцалиев, началник на Главно следствено управление на Държавна сигурност 1982 -1990.

На 27 май в Брюксел Платформата организира събитие в Европейския парламент „Справедливост 2:0”. На него международната организация представи имената на живи високопоставени личности, които никога досега не са били съдени за деянията си, отговорни за престъпления против човечеството, извършени в бившите комунистически държави в Европа. Платформата отправя призив към международната общност да помогне за възстановяването на справедливостта.

Като част от това събитие една скулптура от чешката артистична група Pode Bal е поставена в присъствието на еврокомисаря Тибор Навраскис в една от залите на Европейския парламент. Монтирането на скулптурата се съпровожда с прожекцията на документален филм за наследството на комунизма и за паметта за него от режисьора Стивън Вейнерт.

В своя пилотен проект за търсене на отговорност на висши комунистически ръководители, които никога не са били съдени за извършените от тях престъпления, Платформата идентифицира две категории отговорни лица. Към първата спадат отговорните за убийствата по границите на Чехословакия на хора, искащи да избягат на Запад през периода 1948-1989 г., а към втората – българските комунистически функционери, отговорни за убийствата и масовата депортация на турците от страната през периода 1984-89 г.

Международният правен екип на Платформата е преценил деянията на тези висши партийни функционери и се произнася за наказателната отговорност, която те носят. 25 години след падането на комунизма Платформата отправя призив към международната общност да бъде упражнена една всеобща юрисдикция по отношение на отговорните лица, като за целта бъде създаден нова, наднационална, юридическа институция, която да съди извършителите на тези престъпления.

„Не може да има помирение в Европа без истината и справедливостта”, каза президентът на Платформата Гьоран Линдблад. „Ние се надяваме, че демократичните правителства по целия свят ще отговорят на нашия призив, така че ние да можем да видим осъществяването на правосъдието по отношение на най-тежките престъпления, извършени от комунистическите режими”, добави той.

В Чехия и Словакия неосъжданите висши комунистически ръководители, извършили престъпления срещу човечеството, са: Милош Якеш, бивш Генерален секретар на ЧКП през периода 1987-89, Любомир Щроугал, премиер на страната от 1970 до 1988, и Петер Колотка, премиер на Словашката република от 1969 до 1988. Освен тях под съд, според организацията, следва да попаднат и двама министри на вътрешните работи – Братислав Вайнар и Франтишек Кинцел, както и трима заместник министри на вътрешните работи. Отговорност трябва да се търси и от бившия командващ Гранични войски в Чехословакия Франтишек Садек, както и от трима други шефове на гранични подразделения.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.