Пловдивската полиция не разреши проекта“Два километра поезия“, заплашвал обществения ред пред изборите

Както Маргиналия писа, в Пловдив днес трябваше да бъде открит уникалния проект  Манускрипт 39. Снощи обаче форсмажорни обстоятелства не позволиха това да се случи.Пред очите на авторите на проекта, журналисти, минувачи, изпълнението не бе разрешено.

Инициативата за покриване на пловдивската главна улица с творби на съвременни български поети е одобрена/!/ от жури на фондацията. Журито е приело позиционирането на шестнадесет манускрипта, което представлява книжна лента с дължина около 5 км. Това е около 3 тона хартия и лепило малко над 1 тон. “Два километра поезия”щяха да покрият пешеходната зона в Пловдив със стихове на 16 български поети. На изписаните куплети пловдивчани можеха да се радват в продължение на четири дни на любими строфи на Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

Какви са причините за проваления проект?

 

 

Според куратора и един от големите български поети Борис Роканов, Фондация „Пловдив 2019″са тези, които възпрепятстваха провеждането на проекта му „Манускрипта 39“. Пред Маргиналия той каза: „Обажда ми се изпълнителният директор на фондацията и ме уведомява, че не може да осъществя замисъла си. Бенефициентите по проекта – дружество „Ромфея“, представиха кореспонденцията с общината Пловдив, в която са искали съгласуване от кмета съгласуване на изпълнението на проекта. Получили са отговор от заместник-кмета по обществен ред, че разрешението не е в неговите компетенции и молба да се съобразят с Наредбата за обществения ред в частта й, забраняваща лепенето на афиши и плакати извън регламентираните места.  Скандалното в случая е, че според дружеството-бенефициент, всички действия за съгласуване са предприети. А обаждането от фондацията не е допълнено с документ, който да оказва причините за възпрепятстването на проявата“.

И така, снощи в 19 часа полицията не разрешава началото на разлепването 3-те тона хартия съгласно проекта Манускрипт 39! Пред медиите бенефициентите настояват, че проектът е регламентиран и осигурен с договор, който се нарушава.

От Хаджи Хасан махала дойдоха роми. Щяха да получат прилична сума когато разлепят стиховете.  Камери на телевизията също бяха налице. Но полицията съвършено изненадващо приложи с цялата му строгост член 9 от Наредбата за обществения ред.

 

 

 

 

Кураторът Борис Роканов спори с полицаите за нарушените си права

 

Борис Роканов разказва още : „Те нямат основание, аз дори помолих Велчев, когато ми каза, да се спре проекта, аз му казах „Дайте едно писмено становище. И на пресконференцията, тука са събрани доста журналисти,  да им го покажем. Той вика такъв документ аз не мога да издам!“

Според Фондация „Пловдив 2019′ в проекта не е било предвидено лепенето на листовете с поезия, а само покриването на главната улица. На което Роканов отговори, че в спецификацията на бюджета има сума за купуването на материали за лепене и ангажиране на хора за тази дейност.

Манускрипта 39“ не прилича на нито един проект, осъществяван до сега в Европейската столица на културата. Мащабните му размери нямаше как да останат незабелязани. Книжните ленти щяха да покрият цялата ширина на улиците, а хартията, която е избрана специално за арт проекта, е устойчива и няма да се нагъне от стъпките на минувачите. Те щяха да се докоснат и четат българска поезия

Авторът е решен, че ще осъществи проекта си. Кога? Не е известно. Със сигурност – след изборите.

снимки: Владимир Севов

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.