„По-добре да намериш бързо, отколкото да търсиш дълго“е мотото на 36 хиляди пенсионери , продължаващи образованието си

По данни на германския Съюз на пенсионерите с висше образование AVDS, тази трета група е най-малочислена – тя обхваща едва около 5 000 подобни студенти в цялата страна. Най-многобройна е групата на свободните слушатели – тя обхваща около 36 000 пенсионери. В зависимост от университета и броя на посещаваните семинарни занятия, това им струва от 40 до 240 евро на семестър.

Възрастните хора в Германия се интересуват от университетско образование, защото много от тях на младини не са имали такава възможност, а и защото като пенсионери разполагат със свободно време, за да запълнят празнини в познанията си от области, които винаги са ги интересували. Портал за хората от третата възраст  предлага всякаква полезна за тях информация, включително и за образование и работа. Мотото му гласи: „По-добре да намериш бързо, отколкото да търсиш дълго“.

 

Освен че пенсионерите могат да посещават повечето университети в Германия, през 2006 г. в град Бад Майнберг специално за тях бе открит Европейски център за университетско обучение EZUS. Всяка година там се записват по 35 студенти на възраст от 50 до 80 години, които преминават двугодишен курс със 7-седмични модули на обучение.

Възрастните хора изучават там предмети като история, здравеопазване, политика, религия, социални, икономически и естествени науки, изкуство и музика. В четвъртъците и петъците посещението на занимания е задължително, а аз онези, които не могат да идват на очни занимания, съществуват задочни курсове. Освен диплома за висше образование, пенсионерите получават и сертификат за положените изпити. В този университет таксите за обучение са по-високи от тези на други места – 1200 евро на година.

Наблюденията от последните 10 години показали, че най-любимите предмети на студентите в пенсионна възраст са хуманитарните науки – като история на изкуството, философия и социология.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.