По-опасен от Делта: появи се нов вариант на коронавируса с необичайно много мутации

Новият опасен вариант на коронавируса е вече в Европа – в Белгия бе регистриран първият случай. Предполага се, че този вариант е по-заразен, лесно се изплъзва от имунния отговор на организма и атакува главно млади хора.

Южноафриканският институт по заразни болести NICD съобщи за първите регистрирани 22 случая на инфекция с новия вариант на коронавируса. Потвърдени случаи на зараза с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит този нов вариант на коронавируса.

Южноафриканският министър на здравеопазването определи новия вариант като „будещ сериозна тревога“ – и като причина за експоненциалното нарастване на инфекциите в ЮАР. В сряда броят на новозаразените надхвърли 1200 души за денонощие, след като в началото на месеца заболеваемостта се движеше около едва 100 случая на ден.

Междувременно стана ясно, че новият вариант на вируса е вече в Европа – в Белгия е бил регистриран първият случай на зараза с него.

Учените смятат, че този вариант на коронавируса съдържа поне десет мутации, а някои говорят дори за повече от 30. За сравнение: при доминиращия в момента Делта вариант говорим „само“ за две, а при Бета варианта – за три мутации. Според Ричард Лесълс от института KRISP новият вариант се разпространява по-бързо от Делта и представлява по-тежко изпитание за имунната система на човека. Експерти твърдят още, че този вариант на коронавируса атакува предимно младите хора.

Основният проблем при този нов вариант: заради многото мутации в спайк протеина имунните клетки не могат да се преборят с него достатъчно ефективно – и така той се изплъзва от имунния отговор на организма.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.