ХРУ: Победата на Фидес не е мандат за злоупотреба с гражданските права

Споделете статията:

Едва миналата седмица управляващата партия в Унгария Фидес спечели за трети пореден път изборите, а Виктор Орбан – поста на министър председател, но вече има знаци, че новото правителство планира да задълбочи смазването на независимите организации и критичните гласове, съобщава Хюман Райтс Уоч.

На сутринта след изборите, говорител на правителството съобщи, че то иска парламента да одобри още през май законите „Спри Сорос”, за да заглуши организациите работещи с мигранти, бежанци и търсещи убежище, особено финансираните от Джордж Сорос, когото правителството представя като обществен враг номер едно.

По време на изборната кампания Фидес неутрализира журналисти и неправителствени организации, които са разкрили нарушения на правата на човека и корупция на високо ниво. Приятелски настроените към правителството медии също се присъединиха към пропагандата за мигрантската заплаха.

На 06.04 унгарският върховен съд се произнесе, че финансираната с държавни средства билборд кампания, която представя мигрантите като заплаха за страната, е нарушила изборните правила, защото промотира посланията на партията Фидес като ползва обществени средства. Въпреки тази позиция, билбордовете не са премахнати.

През последните седмици разследващи журналисти разкриха как една частна разузнавателна компания е записала представители на различни неправителствени организации в страната и чужбина, които казват неща „инкриминиращи” ги като „поддръжници на миграцията”. Впоследствие правителството използва записите да дискредитира сдруженията и направи изявлението, че „дейностите на организациите на Сорос трябва да бъдат забранени.”

Унгарското правителство може да смята, че победата му дава право да ограничава работата на гражданското общество. Но като член на ЕС и на Съвета на Европа, Унгария е обвързана с регионални и международни норми. Те гарантират свободното и равноправно участие в политически и обществени дела, и защитават свободата на сдружаване, събиране и изразяване. Вместо да смазва гласовете на несъгласието, унгарското правителство трябва да съблюдава върховенството на закона и да гарантира свободно пространство, където гражданските организации да извършват своята дейност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.