Побой над Емил Джасим от „Да, България“

Историкът Емил Джасим беше бит вчера в София. За това съобщи самият той във Фейсбук, а информацията за побоя беше разпространена от множество медии. Полицията потвърди за инцидента пред „Клуб Z“ и уточни, че за нападението е задържан 21-годишен мъж.

Джасим е кандидат за депутат на „Да, България“ от 23-ти избирателен район. Той е програмен директор на Центъра за образователни инициативи и е бил учител по история в Класическата гимназия. Нееднократно е ставал обект на заплахи заради гражданските и професионалните си позиции, а също и заради етническия си произход.

„Да, езикът на омразата винаги води до физическо насилие и болка“, каза той в съобщението си.

По собствените му твърдения непознатият нападател му е нанесъл тежки удари в тялото и краката, в резултат на които изпитва силни болки, и е крещял „немислими обиди“. Джасим е съобщил за нападението в полицията и е отишъл в Съдебна медицина.

В началото на месеца Емил Джасим заяви, че ще даде под съд ПИК, „Блиц“ и вестник „Труд“ за клевета.

„Очакваме полицията и прокуратурата да си свършат работата в сроковете, посочени в закона.
„Да, България!“ смята за напълно недопустими проявите на агресия под каквато и да е форма.

„Да, България!“ смята езика на омразата за тежък обществен проблем и осъжда използването му в предизборната кампания“, се казва в изявление на партията по случая.

В края на октомври пред парламента беше бит председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, който също е бил обект на множество заплахи преди това. Въпреки декларацията за незабавно разследване на насилието срещу него, протеста по повод на побоя и срещата на граждани с тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова, до този момент няма видим прогрес в разследването.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.