Побой над Красимир Кънев в центъра на София

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) е бит от двама неизвестни мъже в центъра на София вчера. Той е нападнат пред хотел „Радисън“ около 9:30 сутринта, съобщиха от организацията. Красимир Кънев е ударен с юмрук в лицето и стомаха. Нападателите са избягали по ул. „Шишман“.

След инцидента е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания. В района има много видеокамери.

Български правозащитници и правозащитни организации често пъти са били обект на заплаха, особено БХК в качеството си на най-голямата правозащитна организация в България. „През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство“, се казва в прессъобщението на Българския хелзинкски комитет по случая.

Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното“, казват още от организацията.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ осъди нападението над председателя на БХК. „Днешното нападение над Красимир Кънев е тревожно покушение над най-уважавания защитник на човешките права в България. Властите трябва незабавно да разследват инцидента и да предадат извършителите пред съда, в рамките на един справедлив процес“, каза директорът на Европейската програма на организацията Джон Далхуисен, цитиран от „Дневник“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.