Побой над Красимир Кънев в центъра на София

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) е бит от двама неизвестни мъже в центъра на София вчера. Той е нападнат пред хотел „Радисън” около 9:30 сутринта, съобщиха от организацията. Красимир Кънев е ударен с юмрук в лицето и стомаха. Нападателите са избягали по ул. „Шишман“.

След инцидента е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания. В района има много видеокамери.

Български правозащитници и правозащитни организации често пъти са били обект на заплаха, особено БХК в качеството си на най-голямата правозащитна организация в България. „През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство“, се казва в прессъобщението на Българския хелзинкски комитет по случая.

Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното“, казват още от организацията.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ осъди нападението над председателя на БХК. „Днешното нападение над Красимир Кънев е тревожно покушение над най-уважавания защитник на човешките права в България. Властите трябва незабавно да разследват инцидента и да предадат извършителите пред съда, в рамките на един справедлив процес“, каза директорът на Европейската програма на организацията Джон Далхуисен, цитиран от „Дневник“.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.